Anak demam

Hi mommy, anak sy 8 bln, 1st time demam, tapi xda selsema batuk. Kenapa ya? Usually mommy buat apa? Mak sy suruh tuam air letak dkt kepala. Sy ada baca, x perlu. Sy nak buat apa ya ni. **update - anak sy demam 2 hari. Sy pakaikan dia baju lubang2 & tuam kepala dia. Malam husband tuam kan seluruh bdn sebelum dia tidur. Alhamdulillah esok tu bangun terus sihat 🥲

2 Balas

Sama sis anak saya pun 8 bulan first time demam dah demam dari hari selasa. Pun sama takde batuk takde selsema tiba2 demam. Mula2 ingat nak tumbuh gigi, tapi takde pulak bayang gigi. Demam pun sampai 38.5. Dari hari selasa saya just pantau aje. Semalam tak tahan saya bawa juga jumpa paed, cek darah. Dr kata demam virus biasa. Sebab dah nampak badan anak ada bintik2 and dr ada tanya anak cirit ke tak. Yes anak ada cirit start hari ke 3. So dr kata biar je sebab dah keluar semua tanda2 tu, anak akan baik lagi 1-2 hari. Just pantau takyah bagi apa2 ubat. Unless kalau anak still demam 38c, bagi paracetamol 6 jam sekali

12mo ago

Ok thank you sis..

kalau badan panas, kerap bagi mandi, tuam kt celah2x ketiak, pelipat, kepala bagi buang haba, boleh juga guna daun bunga raya/asam jawa . satu lagi ,kerap monitor suhu dia yaa.

12mo ago

Thank u sis..