Taknak gosok gigi

Hi mommy. Anak saya dah 1y7m tapi masih tak mahu gosok gigi. Dah banyak kali saya cuba tapi still taknak gosok gigi. Setiap kali gosok gigi, mesti dia akan kemam bibir dia tak nak buka mulut. Saya dah cuba gosok gigi saya depan anak saya pun, dia masih juga taknak. Bagaimana eh nak ajar dia?

8 Balas

mmg kena kepit...biarlah dia marah sekejap,lama2 blh faham tu..selalu puji lepas tu..syg2 dia..ucap terima kasih..sebelum nak gosok tu cerita dulu,"haa sekejap lg sebelum tdo kena gosok gigi..ibu ayah semua gosok gigi,baru lah wangiiiiii..." lebih kurang cmtu laa..

Tunjuk cartoon yg didik ttg penjagaan gigi, akibat gigi yg rosak dan bagaimana bertmbh comelnya kita apbla gigi cantik. Berikan dia berus gigi sendiri, dan ibu berus gigi ibu sendiri disebelahnya gosok sama-sama. Dia akan enjoy

Gosok gigi dia depan cermin sambil menyanyi lagu. Boleh juga mommy gosok gigi sama2 dengan dia. Biar dia tengok. Jadikan moment tu happy.. seronok2 je Nanti puji2 dia lepas gosok gigi tu, cantiknya gigi adik.. esok kita gosok lagi..

Sy kepit masa nk gosok gigi sambil myanyi abc ke lagu didi ke 😂 mmg kena paksa klau x rosak.. nnti dia dah biasa dia ok je..

Cuba baca ayat Taha 1-5 tiup dkt ubun-ubun dia time tidur setiap hari dgn niat dia dengar cakap kita.

Bagi dia toys ke or main air sambil dia leka tu cepat2 gosok gigi dia, nanti dia terbiasa

Memang kena lock dia sis. 🥺

kene ajar juge