Gosok gigi anak

Macam mana nak gosok gigi anak setahun ye. Susah amat sampai bersilat saya dibuatnya. Sebelum ni okey aje, mmg gosok dr start ada gigi. Tapi bila dah besar sikit ni pandai dh nak mngelat. Kalau paksa nangis teruk pulak tu, nak gosok gigi je pun 😅 Gigi nye baru 8 batang. Kalau tgh gosok mesti anak akan gigit kuat2 berus gigi tu, lepastu dia isap kuat2 tak nak lepas dah. Stress nauu bila nak menggosok gigi dia sebelum tido. Ibu² buat camne anak mudah gosok gigi? Any idea 🥹

10 Balas

Anak saya nak pegang sendiri toothbrush tu. Dia hisap ubat gigi, lepas tu buat2 macam gosok gigi kat luar mulut. Saya bawa jumpa doktor gigi, doktor tu kata kena berus gigi dia betul2. Skrg, saya bagi dia baring atas peha saya. Tangan dia saya kepit guna kaki lagi satu, tapi tak de kuat mana, dia boleh gerak sikit2 lagi. Cuma tangan dia tak kacau. Lepas tu saya gosok la. Makin lama, dia makin kurang melawan.

Anak sy mula2 nk gosok gigi die memang susah..Masa anak sy umur setahun lebih baru sy gosok anak sy..tu pun susah..Tapi bila dah rutin,die ok jer..Bila nak galakkan die bagi saya gosok,saya akan cakap,teacher nak tgk gigi cantik dan puji die,cantiknye gigi faris..😂😂🤣🤣Baru die buka gigi dan saya pun senangle nak gosok gigi anak sy tu..

Awal awal dulu mcm tu gak anak saya. Gosok gigi depan dia. Betul betul menghadap muka dia, bg dia pegang berus tu sendiri. Kita gosok gigi kita, dia gosok gigi dia. Lama lama dia pandai dah. Mmg biasa lah bersilat tu. Ni dh masuk 2 tahun Alhamdulillah dia tau dh rutin mandi kena berus gigi.

sama lah dulu bersilat jgk. tp bila dh dua tahun tu, bg je dia berus gigi, terus dia gosok tp cara dia lah. xbetul takpe, biar dia biasakan dulu. skali skala selit lah biar kita lak tlg beruskan utk dia. pastu puji lah gigi dia cantik bersih lepas dia berus tu.

gosok depan cermin, take turn gosok kita buat dia buat kita buat lg dia buat bosan mak lama nyaaaa baru bab gosok gigi🤣 toddler kan lg byk akal semua nk buat ikut dia nk. tp tulah, tak gosok kang gigi rosak susah kite jgk

sis boleh rujuk vdeo ni https://www.facebook.com/share/v/cBgRVjufmdrWnTDc/?mibextid=oFDknk ni cara sy gosok gg anak sy kalau dia x buka mulut, geletek je dia. bila dia gelak gosok jer..

masa 6 bulan tu beli yg silicon, dia dah setahun tukar yg berus gigi biasa tu.. anak saya buat macam tu alhamdulillah sekarang takyah suruh memang dia sendiri tahu kene gosok gigi

Saya ajak anak gosok gigi sama2 baru dia nak kalau tak memang jenuh jugak… Saya gosok sama2 dengan anak sambil buat riak muka

saya bersilat juga siap bergema toilet tu sama2 menjerit , mau x mau kena paksa juga sis masuk 1y ni ragam byk sgt 😂

Belikan cermin bg dia tengok diri dia gosok gigi