Anak 14 months taknak gosok gigi.

Hi nak tanya, anak u guys yg setahun lebih tapi taknak gosok gigi, u guys buat mcm mana ea ? sedih tgk gigi dah buruk 😒 #pleasehelp #firstbaby #firsttimemom

5 Balas

anak saya pun sama susah gosok gigi , pegang berus gigi ja terus melalak , caranya saya kepit kepala dan tangan dia , terus saya paksa jugak gosok , sekejap ja dia melalak , lepas dah cuci semua okay la , terpaksa buat mcm tu , sbb dah pujuk elok2 nyanyi lagu apa semua tak jalan , jadi terpaksa guna cara keras , sbb skg dah makan mcm2 kan kena jugak paksa gosok sebelum jadi buruk ka apa

hari pertama beli berus gigi, saya bagi anak main gigit gigit dulu. lepastu seminggu setiap kali mandi pagi dan malam saya akan gosokkan gigi dia by force atau rela. then lepas seminggu ,saya bagi anak berus gigi yg ada ubat gigi sikit, dan saya gosok gigi saya jugak. bila anak tengok saya gosok gigi, dia pun berus gigi dia sama.

ank sy 1y3m. sy suka demo depan anak klu buat apa2 aktiviti. cth belikan dia berus gigi dan toothgel yg sesuai utk umur dia. kdg sy gosokkan sbb belah geraham tu dia masih xpandai. gigi depan je dia boleh buat sndri.

8mo ago

ouh, saya before dia masuk 1 tahun nie okay ja saya gosokkan tapi bila dah start 1y1m tu ha dia mula mengelak tapi saya still berus jugak la with force. mcm mana ea awak start bagi dia berus sendiri ? guna toothbrush apa ea ?

pakai ubat gigi apa puan?

7mo ago

sblm ni yg time ok tu pakai ubat gigi yg sama ke?

Gigi buruk macam mana tu