Alahan Terukkk

mommy ada tak yg alahan tak boleh nak memasak? masuk je dapur terus rasa mual teruk. selera makan pun terbantut. bila tengok makanan rasa mual sgt sgt. lagilah bila tengok nasi adoi hm kesian husband. dia punya makan pun tak terurus dah skrg hm#firstbaby

22 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Ada.. sy 3 pregnancies, semua alahan.. nasib badan😅.. alahan nye pulak smpai hujung2 2nd trim baru btul2 hilang.. ikt nasib.. sebbtu tiap kali pregnant berat bdan total tak pernah naik byk.. smpai due bersalin pon pling byk naik total 6 kg je spnjg ngndung.. Lepas dh baby keluar.. fuh mcm magic.. segala mak nenek alahan hilang.. Sabar ye sis.. sy faham perasaan & ketidakselesaan alahan ni.. & sy takkn sesekali ckp org yg kena alahan ni ngada2 or terlalu ikt hati.. huhu.. sebb ni semua ujiannn dr Allah.. mmg Allah tarik nikmat sihat & selera makan.. PALING PENTING HUSBAND YG PALING KENA MEMAHAMIII.. INSYAAllah terubat sikit rase..

Baca lagi
11mo ago

Hahaha... itulah.. mcm2 peel kan time preggy.. ade yg jenis asal preggy je suke baking2 la, try mcm2 resepi la.... 😀

Sy mcmni jgk dlu masa awal pregnancy..dapur mmg kwsn larangan..mmg trigger nak loya& muntah..tak bole masak lgsg..but time ni la husband kne bantu kita sama ada tlg masakkan/ bungkuskan mknn kita..kne sabar jap dlm 2 bulan ni..nnti after dah habis morning sickness ni smua bole gear up balik masakkan utk hubs..cheer up and enjoy your pregnancy with your partner..

Baca lagi

sama lah kita. first preggy dekat 3bulan alahan anak girl. now second preggy twin boy sebulan je. syukur sgt tpi tulah selama sebulan tu duduk rumah ibu je sbb takleh tngk dapo and bilik air outo muntah. dh ujung² mcm dh ok sikit try balik rumah kemas and alhamdulillah ok sendiri. nasib lah baik rumah sekangkang kera je dgn umah ibu.

Baca lagi

same la sye Smpai mk mentua xsuke Sye sbb sye xmasak.. Sye duk Gan mentua.. Sblum ni baik je Gan sye. sbb die tgok sye byk rehat, terus marah2.. tkilan sgt.. sye masuk dapo pun xthan bau goreng2.. selera mkn kurang.. Alhamdulillah somi faham. Suh duk Uma mak Sye je Smpai bersalin.. ade rzki duk Uma sewa. doakan Sye ye😔

Baca lagi

Sama dgn saya skrg. Hari2 grab. Kdg rasa membazir je tapi saya mmg tk boleh nak memasak lgsg. Husband pun kesian sgt. Makan apa yg ada je. Kerja rumah pun dia dah amik alih. InsyaAllah semoga segalanya dipermudahkan urusan kita semua.

Sy masa Awal2 tu ok, msuk 6weeks jd tak lalu masuk dapur.. Nak masak, asyik nk muntah, last last beli jela lauk... Jd malas jaa memanjang, asyik ngntuk... Mkn lalu tpi lps mkn mesti muntah smua balik.. 4 bulan lbih baru okay...

saya dua2 pregnancy mcm tu . Second pregnancy nie mmg langsung tak boleh nak bau . Hampir 9 bln makan terpaksa tapau luar 😂😂😂😂 kalau rasa boleh masak je sy paksa masuk dapur

Normal semua tu. Saya second trimester still alahan teruk. Minta husband faham keadaan kita suh dia masak/buat makanan sendiri laa huhu. Bukan kita minta jadi camni

Sama juga.jejak je dapur trs mual..kdg tgok kuali je dah mual pening.x mpu nk masak mcm biasa,pdhal suka sgt msk.nk makan pon pilih,kadang2 okey kdg2 muntah balik.

Sama dgn sayaaa 🙋🏻‍♀️😵‍💫. Dah 2 bln lebih x masak kesian husb. Tp mmg nk muntah bau masak. Bau peti ais bhg ikan tu pun dh nk muntah sis.