Sembelit, adakah normal?

Hi mommiess, normal ke time preggy sembelit? makanan apa yg cepat lawas?

15 Balas

Saya trimester ke3 ni pun kadng2 sembelit. Minum air masak dh banyk (2/1.5l siang) pun masih sembelit. Kadng2 sebab kita makan ubat pun boleh jadi sembelit. Cuba makan betik dan orange. Kalau boleh jgn pisang. Sbb doc saya cakap act pisang ni buat poo kita lagi keras

Normal masa pregnant kena sembelit . Saya kalau kena sembelit minum air sunquick yang orange tu tak payah letak gula . Buat masam masam nanti lawas masa membuang . Lagi satu kalau rasa nak terberak tu , terus pergi toilet jangan tahan tahan .

awk brapa week..sy 23w pn dok rsa najis sikit sgt time mmbuang. ada yg 2 hari skali..mana p makanan tu ...convert jd nutrient n bg kt baby xpa.jgn trrsmpan jd toksik;(

normal tp banyak kn mkn buah ,sayur2 dan minum air banyak.. supaya lawas dan tak sangkut kencing kotor.

makan oat / buah pisang / sunsweet prune..klu tak jalan jgk.. minum duphalac terus lg senang

Banyakkan mkn buah , saya klau sembelit mkn buah naga & pisang . Elokk senang membuang

Expert

Normal sis..saya pun dulu macam tu..saya minum jus oren..ok la..banyak minum air jugak

banyakkan pengambilan fibre, minum air masak. sy kalau sembelit, makan sunsweet prune.

saya amalkan cuka delima gulsan . mudah juga utk membuang

sy 4 hri tk berak doc sruh mkn nestum trus berak hihi