Sembelit n berak tak lawas lepas bersalin

Hi, nak tanya mommies. Ada tak sesape ade masalah berak sembelit n berak kdg lawas tak lawas lepas bersalin? Bby dah nak 7months pun masih mcm time pregnant dulu.. nak buat apa eh.. kena buasir time pantang pun tak hilang lg 😭🥹

14 Balas

saya pon prnah masa dlm pantang ank sulung.. mmg susah sgt membuang mcm nk beranak😭 dekat setahun gak lah,😌 alhamdulilah lepas kwan saya bagi cdangan mkn jelly detox nd jelly kurma perfectus alhamdulilahh lawas ja membuang, mmg elok, lepas brsalin pon boleh amalkan, sbb yg kurma tuk tmbahkan tenaga, nd susu badan☺️ klu awak nk tya apa² mseg pm saya nah..

minum air suam banyak dalam sehari. saya lepas bersalin kalini kalau kurang minum air suam dalam sehari memang akan sembelit lagi lagi minum air manis. jadi lepas saya amalkan setiap kali minum air manis segelas saya akan minum air suam 2gelas & memang tak jadi sembelit. try dulu ya hehe kalau tak jalan juga better refer doktor ☺️

Hai mommy, saya pun sembelit juga selepas bersalin. Even ada makan buah tapi mkn x byk kot, xtahu lah. Org salu bebel suh minum byk air. Sy minum air putih ikut kadar hilangkan dahaga je. Ditambah lagi,sy ni jenis yg jarang minum air manis. Lepas ibu mertua bekalkan susu rizqi.. alhamdulillah, masalah berak dah ok.

sye sepanjang dlm pantang mmg mak suruh mkn nasi pns berulam kn pegaga (alhamdulillah mmg ad byk pokok pegaga kt luaar rmh) hr2 mkn nasi mesti dgn pegaga, alhamdulillah setiap hr membuang, hbs pantang x mkn pegaga dh pon masih membuang, cuma 2 hr sekali

awk sama mcm sy. sy ank dah 6 bulan lebih. kalau tak mkn ubat sembelit mmg sakit gila tika nk berak. sampai luka pun ada. org ckp mkn itu ini tapi x berkesan pun dekat sy. last sy mkn dulcolax alhamdulillah bru lancar nk membuang.

Eeee sama!! Saya sampai skg anak dah 6 bulan pun 😂😂sampai tahap dah redhoo hahahaha. Nak berak tu kemain control. Nak kata tak minum air bukan main bnyk minum hahaha. Stress

saya checkup kk lepas bersalin terus minta lactulose nak bagi senang berak. boleh try minta kalau pergi ke kk 😊

dulu ms discharge ward pharmacist bg duphalac ke apa tah nama dia dlm bentuk cecair. senang membuang

banyakkan mkn buah..mnum air..kalau rse nk mkn ubat sembelit pun ok nama luctul..

makan ubt lmbut najis TU .. yg lactu something nama dia. kotak purple