Normal or ceaser?

Mommies,nak tnya.....suntikan epidural tu bkn utk yg czer je ke? Ke normal pun kena skli? Bleh ke kalau kita tak ambik suntikan tu utk yg brsalin normal? Sbb rmai org kata,lps ambil suntikan tu nnti bnyak kesan. And nk tnya satu lagi,bsalin normal klau jahit nanti ada doc akan bius tak? ? sorry,sbb first pregnancy jga nih...

6 Balas

Suntikan epidural tu atas permintaan je klo bersalin normal. Klo da xtahan sgt sakit contraction, patient boleh mintak epidural. Ni pon kena tunggu giliran lame.. time da cukup bukaan, doktor nak suruh kite push de akan suruh nurse off mesin epidural tu bagi kite rasa sakit balik supaya kuat nak push baby. Time sy dulu xtahan part nak check bukaan tu byk kali, so ade advise amik epidural supaya kite xsusahkan doktor nak buat kerja dalam LR. So, part nak jahit nanti terasa doktor tarik benang tu doktor suruh nurse on balik epidural bagi tak rasa sakit. Klo mommy xnak pon xpe..

5y ago

part jahit tu seram smcm😧

Masa bersalin anak 1st di HKL, dorang sarankan ambil epidural sbb HKL ada doc pakar. Masa tu sy tgh layan contraction, nak bersalin normal. Dorang kata risau sbb badan sy kecil dan 1st time beranak, risau sy tak tahan. Tapi sy berkeras tak nak epidural, jadi dorang inject ubat tahan sakit biasa sahaja di punggung. Masa jahit tu, ada kena inject tahan sakit, tapi tetap ada rasa sakit masa cucuk jarum tu.

5y ago

😞

Epidural blh amik klu normal ikut permintaan. Tp xsemua hspital bg. Tp dos x setinggi czer. Klu ada koyakan atau gunting nnti dia bius. Tp klu dh smpi 3lapisan yg koyak bius tu mcm xd pape. Huhu. Sakit dia masuk jarum n tarik benang mmg terasa.

5y ago

Ya ampun..........lemah smngat beta

epidural utk czer je sis . bersalin normal tiada apa² bius . jahit pun jahit hidup² cuma mereka letak ubat kebas . so tak de la sakit sgt walaupun mmg sakit hahaha . alaa jgn pk sgt . kalau pk maken takut

5y ago

Ngilunya dgr... sokay la kan,apa2 ja utk baby 😥😊

Sy baby first dlu bsalin normal dn kna suntikan epidural..sbp sakit contraction tu x ble tahan smpai muntah2 dlm lr..pas tu doctor suntik la epidural..

Bersalin Normal Ade Juga Sis