Epidural

Sy sdg preggy 31 weeks. Rancang nk ambil suntikan epidural waktu bersalin nti tp still was2...takut sbb ramai kata ada effect sakit blkg slps tu nanti. Bersalin sblm ni tak pernah ambil pun...ada sesiapa yg prnh ambil? Blh share pengalaman...

3 Balas

Saya alhamdulillah takde rasa sakit belakang, tapi masa dah ambil epidural tu memang rasa bilik berpusing2, menggigil dan muntah2. Tapi bila dah deliver, and masa ubat tu dah wear off, dekat sebulan jugak lah still rasa macam di awang-awangan and kurang alert masa dlm pantang. Tu saya la. Diff people ada diff side effects. Saya ambil pun sebab baru 2cm opening dah sakit sgt2 (anak 1st) sampai nurse kata bacaan tinggi and kalau tak amek epi maybe boleh pengsan. Tengok macamana dulu..kalau rasa sakit sgt2 mungkin boleh opt nak amek epi. Saya anak 2 & 3 tak ambil. Good luck!

5y ago

Owh....tq for d info

anak first dulu sy amek epidural sbb doc check 4 cm tp dah 12jam menahan sakit contruction baby masi x buka jalan. masa tu pulak sy dah penat n mengantuk sgt so sy amek keputusan cucuk epidural, lepas je amek sy derect tido rehat. alhamdulillah sy x de effect apa2 pon .

Sis xleh bersalin normal ke?? Sapa kena amik epidural..