morning sickness

Hi mommies,macam mana nk buat,apa yg sy makan mesti muntah balik,termasuklah asam,macam mana ye mommies atasi morning sickness?

11 Balas

Sy masa alahan amalkan buah kiwi apple pear oren..kalau lpas muntah sy biasa akn mkn apple merah atau pear.sbb kalau muntah mesti lapar..lpas dah mkn apple bru mkn nasi sikit .bg perut kenyang je.jgn full sgt..mkn kerap xpe..kalau muntah teruk baru mangga.tp biasa suka mkn buah kiwi yg hijauu tu sbb masam jgk.beli yg keras2

Sis kita sama dlu.sy smpai darah2 tekak.muntah kluar darah.mabuk truk sgt.sis kena bnyk sabar je la.msuk 4bulan nt akn mkin ok.mkn je sis dlm kuantiti sikit tpi kerap.tpi jgn mkn bnda pdas,lemak,bnyk minyak.sbb smua 2 lg buatkn loya.mkn roti or biskut pon ok.buah2 or jus😊

alahan ni doc ckp xde ubt tp boleh kurangkn.. sy dlu mkn asam perut masuk angin, tu yg buatkn sy nk muntah je.. sis try gnti kn asam dgn kurma atau buah2an.. mkn sikit tp kerap.. nnt lps 4 bln ok dah..

Makan makanan berkhasiat sikit2 tp kerap. Benda 2 mcm asam tu mmg sebabkan kita rasa lebih nak muntah sbbnya perut kita lebih sensitive bila mengandung.

Cari benda yg blh d kemam , mcm sy masa mula2 kemam kismis dgn kurma syukur alhamdulilah kurang sket muntah

Makan sedikit tp kerap.. Cth cracker, buah2.. Or mknan yg x myebabkan loya

Makan atau minum tembikai. Sy da cuba alhamdulillah okay .

Sy dulu makan buah delima..sbb ada masam masam rasanya..

Try mkn sup sup ke. Mkn buah delima, pelam, betik.

mkn kuantiti sikit sis tapi makesure kerap..