40 weeks

Hi mommies,I dah masuk 40 weeks 2 days.. any tips utk bersalin normal? Kena admit Jumaat ni..?

30 Balas

Sabarlah mommy, saya haritu 40 minggu 9hari baru baby nak keluar. Ikutkan kena induce 😢 tapi pagi tu rezeki saya tK kena induce sebab saya dah mula contraction. Time tu doc check bukaan dah 1cm. Pastu dia kata takboleh induce dah. Pastu dia masukkan satu belon dekat kemaluan saya. Benda tu diorang kata untuk bagi bukaan tu cepat bukak. Sakit masuk belon tu hanya tuhan je tahu 😭 drpd pukul 7pagi masuk belon. Pukul 12tngh malam baru belon tu jatuh sendiri. Check bukaan dah 3cm. Diorang terus tolak lr. Pastu katsitu nak tunggu bukaan sampai 10cm pulak. Pukul 6.30 pagi baru lah bukak 10cm. Teran punya teran pukul 7.30 baru keluar baby boy berat 2.83 😊. Tips nak senang beranak dan tak banyak koyak adalah banyakkan berjalan dan minum air masak yea sis. Bila kita berjalan ibarat otot kita dah berlatih. So nak meneran tu senang. Saya haritu wKtu sarat saya banyakkan berjalan walaupun tak lalu. Mmg banyak kebaikan dia. Alhamdulillah saya takda koyak dalam koyak punggung pun takde. Cumanya waktu teran jangan angkat punggung ye sis. Bahaya sngt ii. Mmg nampak biasa tapi lepas beranak nak membuang tu paling takut. Sebab kita akan sembelit. Takut jahit terbukak. Cuma share pengalaman. ✌️

3y ago

@Eliza Belle , hai sis dah bersalin dah ke ? 😉 mcm mana oke tak ? normal or czer? 😊

sy da ada tanda sbb sebelum 39minggu da risau skrg 40minggu 3 hari da ada tanda da kene su pegi hospital sbb sis da kerap sakit kat bawah ni dan rasa sakit kat punggung mcm ada nk kuar mcm x disertai lendir mcm putih telur terkadang campuran putih hijau hari tu coklat edit/5.10.21 sis melahirkan hari jumaat skrg da hari kelima selepas bersalin sis just nak ingat kan kepada ibu yg bermasalah keputihan xkira berapa week cepat2 la pegi hospital untuk rawatan sbb sis kene jangkitan kuman GBS disebabkan keputihan mujur baby sis lahir operate sbb bayi besar berat 3.9kg dan lebih bulan so baby xberapa la kene ngan impak virus tu cuma dlam pemerhatian nak pastikan bby okey ke tak nasib baby sis okey tp masih nk cukup kan antibiotik GBS ni sangat bahaya klw lahir xcukup bulan bayi bole maut, atau bayi berkemungkinan sambung hos dari mulut untuk bernafas anak sis xsambung hos just oksigen je tp tu pun 3 hari ja skrg tengah tunggu bila baby bole kuar hmmm

10mo ago

samalah dengan sy +gbs n now kputihan bcampur lendir hijau/putih sgt tak selesa n risau.. ada rujuk kk tapi kk sruh sabar sbb da nk due n jaga kbersihan sendiri sbb takde ubat utk gbs.. hmm risau xde tanda yg kerap 😔

sye duet 3/2/2022 tpi smpi skrg bby xmau kuar2.. skrg sye dh 40 weeks 2 days, 9/2/20222 sye kne serah kan diri kt hospital.. ya Allah siang mlm asik memikirkan mcm mne nk bgi bby kuar, tidur pun dh x lena.. sye cuma rse sakit sikit2 kt bawah perut.. tpi xde keluar tanda apa2 lgi.. ada tipis xmommy biar bby cpt2 nk keluar?

3y ago

sama kita sis. saya kene serah diri 12/2 kalau baby taknak keluar lagi.

Saya due 26/10/22 tp kena serah time due tu walaupun belum ada rasa sakit tp bila dia org chck dh buka 1 cm keesokkan nya baruk 2 cm lepastu hati ni baru 3 cm ,kalau bukaan masih sama 2 cm pagi tdi kna masuk ubat tp tak jdi sbb dh ada bukaan😢kalau dh 5 cm dia org akan pecahkan air ketuban pulak ,dh berusaha pujuk baby tp hmmm🥲tawakal je lah

bykkn berjalan..buat senaman perinium, buat squat, mmg kna aktif la..sy ank 2nd pn overdue, nk kena serah dri dh, pastu petg 40w 3d tu sy n ank g main kt pntai, bkejar2 ngan ank pnya psl kot, skali lpas mghrib, ketuban leaking, esok beesalin normal..alhamdulillah

sama la mommies...sy dah 40 minggu 1hari...baby tknak keluar lagi...30hb ini kena admit klu tk bersalin juga.... mudah2an kita dgn baby selamat ye mommies semua..aminnn

sy arini 40w4d...tp xde tnda2 nk bslin pn....ahad ni kne serah diri kt spital...semoga urusan sy dan ibu2 semua dpermudahkn...amin....

9mo ago

typo plak...39weeks ye bukn 29weeks

sy jln dlm masa sejam kt Taman . jlnnnn je tak bhnti masa tu 31w . terus rasa sakit sgt² rupanya baby dah masuk laluan . try lah tips ni .

tk thu nk bagi tips.. sbb saya sendiri pun kat wad tunggu nk bersalin. tpi baby masih seronok tkmau kluar. walau dah induce 2 kali.. mcm mcm dh buat.. 😢😢😢

Buat senaman squad.. Naik turun tngga.. Doa bnyak2. Pujuk baby keluar secara normal 😊