jaundice baby more than 1mnth?petanda?

hi mommies, Ada tak yang ada pengalaman anak kena jaundice/kuning lama more than 1-2 month,?,my girl sekarang umur 2m21day checkup hospital scan dalaman macam hati,usus kidney everything ok normal..tapi bacaan darah memang tinggi..sekarang doc masih dalam proses cari punca kenapa kuning lama..kalau ada yang anak mommies sama macam saya boleh share tak?tq?

jaundice baby more than 1mnth?petanda?
6 Balas

anak saya.kuning 2 bulan..dah ambik darah,sample air kencing,semua test buat,semua ok..tp memng lama..disebabkan 2 bulan ,dia kena rujuk doc pakar kanak2 kat hospital until umur 2 tahun setngh sebab kuning dia terlampau tinggi..umur 4hari kuning dia 390 dan hampir tukar darah..doc on antibiotic and duduk nicu seminggu...doc siap2 ckp sebab kuning tinggi akan affect perkembangan dia..mungkin lembab,xbolh pegang barang elok2,lambt belajar...tu sebab doc nak pantau...tp alhamdullilah perkembangan dia on track sekrg...tp still risau sebab doc ckp sekrg susah nak tengok..kena tunggu dia 2 tahun baru tau...

Anak saya pun prolonged jaundice puan. Dekat 2 bulan juga… Cukup 2 minggu lahir bacaan kuning dia masih atas 100. Jadi kena ambil darah. Tunggu result dlm sebulan lebih. Semua normal kecuali bacaan thyroid baby tinggi sikit je dari paras normal. Jadi kena ambil darah lagi utk thyroid. Dan Alhamdulillah result thyroid baby normal. . Puan bnyk bersabar ya dan yakin nnti kuning akn hilang sendiri . In sha Allah 😊

3y ago

puan, boleh sy tahu x bape bacaan thyroid normal ank puan.. n bape kali amik darah ye

minimum Susu badan or formula.klu Susu badan try stop duly.bagi Susu formula je.sbb takut Ada pemakanan mummy YG ganggu darah baby

stop kan dlu bf..smntra guna susu formula dlu ..then cek ..tgk mcm mna ..kdng dri susu ibu tuh ,dari pemakanan ibu ..

bagi minum susu kambing fresh.. InshaAllah kurang .anak saya Kene kuning kasi minum esoknye Alhamdulillah turun bacaan kuning

3y ago

tapi susu kambing klu baby tak okey naik melambung dye punye kuning my babt tak sesuai dengn susu kambing husband bagi esok baby trus kena tahan wad sbb kuning tggi husband menangis sebe salah soo batter jagn .

saya jemur anak saya dgn diri saya sekali setiap pagi bila matahari baru keluar and petang masa nk terbenam