kerisauan kehamilan

hi mommies tumpang tanya. macam mana nak tahu perkembangan baby okay ke tak ya? saya rasa macam tiap-tiap minggu nak pergi scan, tapi husband selalu positive 😭 saya first mom, jadi risau. dari awal tak ada alahan atau apa apa 🥲 sebelum ni perut kadang rasa membesar tapi start semalam rasa macam tak ada perut 😭 #firstmom

26 Balas

Sy masa 1 bulan perut besar betul mcm dah 7 bulan. Rupanya bloating je. Lepastu muntah teruk then terus kempis masa 3 bulan. Mmg macam tak mengandung. Sampai 5 bulan baru start ada baby bump. Tu pun kecik sgt. Skrg anak dah 4 tahun.

4w ago

saya pun mcm ni. dah masuk 5 bulan baru nampak. awal tu kembung sbb perut gassy, bloated. 5 bulan baru nampak baby bump, tu pun still mak mertua kata kecik. sbb pakai baju baggy kot

sama lah mcm saya dulu awal awal 🤣 tapi dah masuk 4-5bulan dah start nampak perut dah. dulu pun saya kerap pergi scan lagi lagi sbb kerja byk berdiri apa semua kan. 2minggu sekali pergi scan. tapi kopak lah wallet 🤣

Saya pun sama sis , firts mom dan taktahu apa apa. Kadang risau nak gerak sikit pun , rasa nak pergi scan je setiap hari. Alhamdulillah sepanjang saya mengandung takde alahan apa apa . Cuma GBS+ je

sama mcm sya sis sya bru mhu masuk 14wk dahh still prutt kcill . bert naik 1 kilo jak . sya pun brisko jgk .tinggi 164 .brt 61 n frs mgandung jgk. jn risau slgi ibu mkn yg sihat2 insyallahh tiada apa2

4w ago

kalau ada masalah kesihatan lain, jgn tak bagitahu nurse dan doc yg check awak tau. bahaya. bagitahu semua masalah kesihatan yg awak ada. mmg tu tugas mereka untuk pastikan kandungan awak selamat sampai bersalin. Jgn overthinking sgt ye mommy tak elok untuk baby. always think positive🥰

lepas awak buat detail scan.. rase awak akan lega... nnt cukup week buat detail scan... buat mse ni jgn fikir bukan2 sis.. makan sedap2 dlu... cukup mase buat detail scan..

4w ago

20weeks keatas dh boleh buat

Doa dan fikir yang baik2..Smg Allah bagi baby yg sihat sehingga selamat melahirkan. Mmg akan ada overthinking tapi jgn biar menguasai diri sampai risau terlebih2. Allah kan ada 🥰😔

mcm doc Kita..dia sarankn utk scan every 2weeks kalau bwh 1st trimester..kalau mampu lah..kalau tak..track dgn symptoms nya aje..nnt nipple Makin sensitive..perut Makin besar..senak2 sikit..

4w ago

ohh faham. tu la. saya ni symptoms macam alahan tak ada. perut pun kadang senak kadang okay je 🥹

ikut je tarikh appointment klinik bagi sis.. KLU xde alahan tu kira rezeki la tu.. MCM sy dulu anak sulung PON langsung xde alahan smpi la bersalin alhamdulillah sihat dua²..

4w ago

ohh okay. thank you mommy 🥰

normal je tu sis. sye pun 2 anak semua xad alahan. perut kcik smpai 9 bulan. ni anak ke3 bru ad morning sickness. takpe jgn risau In Shaa Allah baby tak ad ap2

br lg kan?? take time bby nk mmbsr..skrng bby baru nak. build blum sempurna lg kejadiannya..sbr k... mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

4w ago

risau sebab first mom. dengan ada masalah kesihatan lain lagi. apa pun thank you mommy! 🥰 aamiin3