kerisauan kehamilan

hi mommies tumpang tanya. macam mana nak tahu perkembangan baby okay ke tak ya? saya rasa macam tiap-tiap minggu nak pergi scan, tapi husband selalu positive 😭 saya first mom, jadi risau. dari awal tak ada alahan atau apa apa 🥲 sebelum ni perut kadang rasa membesar tapi start semalam rasa macam tak ada perut 😭 #firstmom

26 Balas

sy pun mcm sis sbb sy pernah gugur sebelum ni. jd sy sgt risau dgn baby sbb benda yg kita tak nampak depan mata kan. kandungan sy skrg nk msk 14 week. sy baru buat nt scan mgu lps. alhamdulillah baby sihat. jadi bila ada peluang, sy scan je baby. cnth hari tu sy ada spotting, sy scan baby 3 kali, di klinik yg berbeza sampai la spotting hilang. lps tu ada jugak scan dkt kk. nanti sy nak scan utk 20-24 week pulak utk tgk gender. Bagi sy, kalau sy risau, sy akn buat apa yg sy rasa betul utk baby sy. at least bila sy scan, sy senang hati. suami pun ada jugak pesan utk sy fikir yg baik2. sy fikir yg baik2 tp dlm masa yg sama sy nak make sure baby sihat dkt dlm. ap yg sy amalkan, sy buat solat sunat & doa utk keselamatan baby sy supaya sihat dlm perut ni, membesar dgn elok.

3w ago

lg satu sy pun takde alahan, tp dh msk 3 bulan ni pulak baru start muntah 😂. enjoy jela fasa2 ni kan. nanti akn rindu.

first time mom faham kalau slalu overthinking tp jangan layan sangat overthinking tu sebab y merananya awak sendiri. kalau masih dlm trimester pertama ni jgn expect sangat perut besar sebab biasanya lepas trimester pertama baru perut akan nampak. kalau awak kata perut kdg besar pstu xde perut maksudnya awak bloated la tu and bloated ni normal je time² ngandung ni. boleh je nak scan sampai awak puas hati. jgn lupa consult ur doctor and nurse. jaga pemakanan, vitamin, and kena take note la tentang kesihatan awak tu. jgn layan sgt overthinking awak tu ok. positif & be happy

husband sya pun kekadang mcm tu sis.tpi sya slalu juga scan akhir2 ni .sbb hritu nmpak mcm spotting kluar .jdi sya risau so sya scan. bru2 ni sya buang air kluar najis+ cecair warna merah maroon .risauuu sgt smpai x blh tidur .last2 sya pergi scan je .dah tgk okay legaaa. husband sya pun pesan bnda yg sma .cuba jgn fikir negative. smpai suruh tutup tik tok tu jgn tgk 😅. btw sya pun mmg sjenis x de alahan mual2 ke x de .tpi rasa pregnant sbb perubahan saiz payudara pastu sakit kaki la lenguh sna sni .

hi. sy pun wktu mngndung prut kcik jgk. bulan 7-8 bru start nmpk bby bump. bila lhir 3.28 kg. sy pun sma mcm awak. nk sgt2 scan..tp hb xbg. lgpun buat apa nk tgok sllu dia ckp. dh kluar nnti tgok lah puas2 dia ckp 😆😆 msalah sy hb rndah. nurse kd sllu mrah sy ckp nnti baby kcik. pdahal xde mende pun. so jgn risau ye sis. sy spnjng mngndung 5× je scan. first wktu nk buka buku pink. lpastu kk. lpastu scan gender. lpastu kk. lpastu hri nk bsalin. so jgn fkir negatif ye sis. tkut stress nnti

jgn risau wak..positive yg penting..nnt dah jd ibu lg lah kne sikap positive..lg mcm2 nk handle..bile ank kne demam kuning la..ank x sihat la..sy ni lg pula kehulur kehilir hospital sbb sy ad msalah kesihatan lain.. jumpa pakar..hampir tiap 2 minggu jumpa pakar..pakar kta bby kecil la..iugr la.. tp sy positive je inshaa Allah bby sihat2 je nnt..mse awal2 preggy lg pulak pakar o&g taknak ambik risiko utk sy sbb sy ad jntung..ptu jumpa pula pakar jntung ..kata ok, boleh truskn pregnancy..

tkpe .its norml. jgn skip klinik je. mcm sy dulu, 12w scan swasta, 20w scan kk, 28w scan swasta, 32w scan gender.. msa pregnant dlu msih kje, customer sy tgur bru 5 bln ke, sy kta tggl tunggu hri je🤣🤣. msa 9m pon msh blh lg pkai bju tshirt+sluar biasa pkai sblm preggy kcuali jeans. berat dri 58 naik 78. bby kluaa 37w 2.39kg 🤭🤭prnh trtnya mcm mna bby sbesar ni bole npk keci je perut . alhamdulillah semua sihat2 ..

4w ago

thank you mommy! 🥹

Jangan risau sis. Saya ni pun selalu fikir mcm2 jugak. First baby kan.. tpi stiap kali scan baby ok membesar sihat. Cuma sya kena control sugar sbb baby selalu lebih besar dari minggu kandungan😅 mcm skarang sptutnya 17mggu tapi ukur2 size dah jadi 18mggu. Beza 9 hari . Tp sya takda kencing manis. Jadi skarang kurangkan minum manis2 je. Doctor pesan bnyk kali, slagi takda apa2 keluar pendarahan maksudnya baby okay.

bru lg awak.. x kan la bru preggy perut da trus besar.. sye nie mse 9 bln muat lg bju sblum preggy.. alhamdulillah size baby normal seiring usia.. size perut x mnentu kn ape2 sis.. klu nak scan, bley scan sbulan 1x.. xperlu nk rsau benda2 yg x perlu, nant anxiety plak.. doa yg baik2 je sis..

4w ago

sebab saya ada masalah kesihatan lain, tu yang jadi risau. takut effect baby. tapi terima kasih sebab jawab 🥰

jgn terlalu fikir sis, boleh jadi stress, stress tak elok untuk ibu & baby, saya pun first mom yg takde alahan langsung, muntah pun tak pernah, awak follow je checkup awak tu, yg penting untuk scan scan yg penting tu awak buatla mcm NT scan, Detail scan

4w ago

okay mommy! thank you! 🥰

takp dear, baru lagi tu. kena cuba positive, dan elakkan overthinking, nanti stress2 pun tak sihat for you and baby. sama sama doa dan kata yang baik baik, Insya-Allah dilindungi. saya 1st baby, 3rd trimester baru nampak baby bump 🥰 jaga diri ya.

3w ago

saya dah bersalin 🥰 no worries. nanti follow up perkembangan baby melalui checkup. kalau ada masalah kesihatan lain, makesure inform nurse & doc. 😊