Baby Kuning

Mommies, any tips untuk turunkan baby kuning? 💔

23 Balas

Hi anak saya previous kuning tinggi sampai berat turun and kena duduk bwh lampu 🥹 alhamdulilah now dah bebas kuning . Awak mybe boleh cuba cara saya which is kerapkan bagi susu 2 jam sekali, kejut baby kalau dia tidor utk bagi susu . If susu sikit x boleh direct feeding ikhtiar kasi susu formula sebab awal2 baby kena byk membuang utk kuning dia turun . If susu badan banyak lagi bagi susukan terus but if sikit mcm saya cakap x salah kasi susu formula . Boleh cuba susu formula karihome . Then awak kena rajin mandikan baby dgn air sejuk dua kali sehari , pagi dan petang . Dari segi pakaian x payah bagi baby pakai baju tebal2 nipis2 sudah . If nak letak barut pun xyh ketat2 . Then kalau nak checkup kuning dkt KK makesure baby pagi2 tu dah bagi mandi and again xyh bg baby pakai baju tebal masa p KK nanti kuning dia naik . Cukup pakai barut , mitten booties and bedung tu jer masa p KK . Last sekali cuba sapu krim tasneem utk jaundice punya . Awak cuba search n try beli and cuba, saya guna haritu alhamdulilah membantu . Hope membantu ya moga kuning anak awak cepat turun amin 🤍

12mo ago

Alhamdulillah baik, ya Allah terima kasih for sharing 😍❤️

ank sy pun. .tgh kuning sian kena amek darah smua. .setiap hari chek kuning.... awak bg dusu kmbing yang fresh tu je bg kt ank. .sehari 3kali bg dlm 2oz cukup. .makna dlm sehari dia dh mnum 6oz klu xabis sngt pun xpe. .insyaallah akn elok ank sy hari tu tinggi kuning kne admit 299. .lps tu trun 280 msa kt wad lps tu 254/bru dpt kluar wad.sbtu lps chek kuning. .248. .photo level 257. .lebih pd tu kena tahn wad.smlm chek kuning 211 bnyk trun sbb sy bg susu kmbing awk cuba la nk sy mnum alhamdulilah okay. .sok chek lg kuning hrp2 trun lg lah kuning nya. .aminnnnn ank sy cmpor susu tepung bdan.smua sy bg stiap setgh jam. .bg susu kdang2 satu jam. .pksa dia mnum nk kuning tu trun. .sma xlarat ulang alik kk.lg pn bby kena cucuk amek darah itu ini ksian. .wehhhh dia dh xerti ckp. kn so iktiar la mna awk nk make sure susu kmbing lg cpt trun. .k

12mo ago

awk bg susu. .karihome tu sy bg btul2 susu kmbing fresh punya sy bg susu tepung kambing tu😂

selepas bersalin haritu susu badan blm byk.. pump susu dan bagi susu fm. mix feeding. baby kuat mnyusu. masa direct breastfeeding bby cpt ttdur sbb penat hsap. tp susu skit sja.. so ikhtiar bagi lebih kpd formula milk sbb kulit baby npk kuning.. sehari ja admit utk baby kuning. teruskan beri minum susu seckupnya smpai skrg cek kuning..kuning xpnah tggi. petua anggur hijau tu pun ada makan juga dan dalam pemakanan jgn letak halia boleh buat baby kuning juga.. mmg mengamalkan tdk letak halia atau kunyit dlm pemakanan.

saya pun haritu ank kuning lama..lmbt btul nk turun..mcm2 usaha dh buat. susu bagi tiap 2 jam..kuning turun naik mcm yoyo..tringt ank no 2 sebelum ni neneknya sapu getah akar bakawali skit kt tapak kaki...kami cuba laa mandi kan air rebusan bakawali,dan sapu di tapak kaki...alhamdulillah..dgn izin Allah..turun terus kuning bby..tp betul kata nurse jugk..baby berak kencing banyak..insyallah turun walaupun slow..

kerap bagi susu anak pastu jangan bedung serta pakaikan baju kat anak & losyen pun jngan sapu untuk sementara waktu..sentiasa on kan lampu di rumah & dedahkan anak terhadap cahaya lampu tu..ibu jngan makan makanan berasaskan lada hitam, halia & serai sehingga anak dah discaj kuning..semua tu nasihat dari doktor yang merawat anak sy dulu masa dia kena kuning.

12mo ago

Baik Puan, terima kasih banyak ❤️

sy pun baby kuning ritu sis.... tp alhamdulillah dah discharge... bnyk jgk petua² dari org sy ambik... mandi baby dgn herba teh cina, mkn anggur hitam, elakkan mkn lada hitam, lpastu klu susu tu sy terpaksa mix kan susu bdn dan formula... mcm susu formula tu setiap 3 jam, selang seli dgn susu badan... insyaallah turun sis....

12mo ago

Baik Sis, terima kasih info nya mudahan bermanfaat buat bayi saya ❤️🥰

anak sy kuning 2 minggu, sy ikut petua orang mandikan anak dengan daun dukung anak + daun kucai, pastu sy makan anggur hitam, pastu utk susu sy selang seli bf dengan formula sbb nk bagi baby kerap berak. sy darah o positive, ramai ckp akan prolonged jaundice tp alhamdulillah 2 minggu habis dah.

12mo ago

Alhamdulillah alhamdulillah okay baik Puan, terima kasih ❤️

ms anak sy kene kuning tinggi, sy mandikan dgn air sirap.. rmai pertikaikan... tp kita try usaha.. esoknya dan hri seterusnya mkin lama makin trun kuning dia.. ada yg sesuai dgn guna teh herba cina, tp anak sy x sesuai... so try guna cara ni slain kerapkan bg susu bdn...

12mo ago

Oh okay baik Puan, moga bermanfaat buat bayi saya ❤️ terima kasih

Ibu makan anggur hijau, lepastu bagi bf kt baby… makesure 2jam skali kejutkan baby & bagi minum susu.. baby kuning kene kerap minum susu supaya banyk berak & kencing.. nanti kuning cepat turun😐 ibu elakkan makan jamu2 or halia dulu ye..

12mo ago

Baik, thank you for sharing 😍❤️

Kerapkan penyusuan.. klau susu badan kurang, blh topup dgn fm.. anak tdo pun kena kejut dia utk bg susu.. sbb baby kuning mmg akan suka tdo..lg kerap dia susu, dia akan byk kencing & berak.. so InshaaAllah kuning cpt turun..

12mo ago

Baik. Terima kasih Puan 😍👍🏻