Baby kecik.

Hi mommies, sy prgnt 34w doc scan 2.14kg dia kata bby sy kecik. doc Suspek bby bantut, dan doc kata anak sy kluar nnt x cerdik.. sbnr nye brapa berat yg sesuai dgn usia kandungan.. klu sy tgk kt apps ni 2.1kg je berat nye . Pelik2 la doc muda skrg ni. Kdg rasa malas da nk g klinik. Tggu bsalin je lah.😪

26 Balas

Sy dah buktikan, ank sy lahir berat 2.16kg pd usia 37weeks. Mmg akui ada masalah jaundis sampai usia dia 1bulan. Tp alhamdulillah ank sy sihat, aktif, cerdik. Usia 2 tahun dah pandai ABC (sebut & kenal huruf). Perkembangan dia seperti dalam panduan. Cabaran sy cuma nak pastikan BMI dia tak drop je. Nak naikkan berat mmg susah sbb dia sgt² cerewet makan. Cerdik atau tak anak tu bergantung pada didikan mak ayah. Bila baby dah lahir nanti, banyakkan berbual dgn dia, bg dia tgok cerita kartun yg mendidik, pantau penggunaan gadjet. Insyaallah semua baik² je. Keep positive thinking sis.

Sukahati je doc cakap tak cerdik. Bagitahu doctor tu yang angkasawan negara kita, dr sheikh muszaphar sendiri cakap dia kecik2 lahir, berat ringan. Herlokkk je dah besar cerdik jadi angkasawan lagi tu. Yang tak cerdikkk doctor tu haa, geram pulakkk kitaaa Eh sepupu saya dulu pon lahir berat 1kg elokkk je upsr, pmr, spm straight A 🙄

Memang ada research baby kurang dari 3kg kurang bijak dari bayi 3kg keatas. Doctor bagitau awal supaya kita pantau. Boleh minum susu sehari 250ml atau lebih. Mereka doctor. Mereka lebih tahu. Kita ni ikhtiar dan bersangka baik je. Baby saya pun kurang berat. Tengah usaha ni makan sihat dan minum susu kambing. Sambil2 tu banyak membaca.

berat baby bergantung pd kandungan ibu itu sendiri.. sy skrg 31w.kalau ikut app ni berat da 1500g.tp setiap kali cek dri 11 w mesti ada tambah 100g.. so skrg kalau scan berat anak sy akan 1600g... dr ni pandai je ckp ank kita x cerdik.... pandai ke apa.. Semua Allah da tulis siap2 da..

doc bukan nak menyedapkan hati ibu. kadang nak bagi ibu tu ada risiko sendiri. saya check 32w haritu berat 1800 normal je doc kata. tak logik la 2100 tak normal. nak beranak nanti baby berat 2.5 ke atas okay dah. jgn bawah 2kg je. dah2 gi tukar kk tu hahah 😅

cerdik atau tak tu kan bukan ketentuan dokter bantut atau tak pun bukan ketentuan dokter, cerdik tu atas akal yg allah bgi pada seseorang mcm semacam je doktr yg ckp tu huhu awak jngn peduli sngt lah sis kalau doktr ckp mcmtu tak baik doktr tu ckp cmtu

Allahu 2.14kg kategori baby kecik ke :( saya pon 1stmom saya tengok kat apps 34weeks 2100 kg. Hmm ni yang buat risau jugak. kesian awak jangan down ye keep makan tauuu. And jgn skip check up sebab kite nak tengok perkembangan die. Ape kate tukar clinic?

10mo ago

Itulah suke hati ckp anak nanti tak cerdik kurang ajar pulak.

Sy pun baby kecik tp takde plak doc ckp baby tak cerdik nnti..sy kena duduk wad 2 minggu doc nk pantau..cuba puan search iugr..tu mmg kategori baby kecik..tp mmg tak patut doc ckp mcm tu..doc pakar kt hospital ni pun takde ckp mcm tu

Baru baru ni kawan saya kena czer sbb doktor sahkan baby dia kecil. 😩 padahal baby tu ikut genetik mak dia. Pesen badan halus rendah, anak ngikut laa. Doktor risau ada isu lain tu dia minta jalan mudah czer je.

Anak saya 38w lahir 2.49 je sis. Mmg kurang berat. Alhamdulillah skang dah 5 tahun bijak pandai. Siap pandai baca. Apa pulak kurang bijak 🥴 yg bukan2 je dr