Alahan muntah

Hi mommies. sy dh start ada alahan & asyik muntah2. nak msk pun susah sbb xdpt nak hidu bau bawang. lidah ni memang rasa pahit je. ada x tips utk kurangkn rsa ni sbb selera mkn memang bkurang 🥺

1 Balas

Tabah ya sis. Sy dah masuk 5 bulan alhamdulillah muntah tu hampir tiada dah. Tapi loya, kurang selera makan, sensitif pd bau masih ade. Tips yg sy bole bg.. sis kena minum byk air. Sbb bila muntah, badan akn hilang byk air and tu akan buat kan alahan sis lg teruk. kalau sis tk lalu minum air masak, sis letak perahan lemon @ limau sikit ke. in sha Allah bila yg ni sis bole buat, slow2 badan akan ok. air manis2 sy tk galakkan sbb sy dulu pun awal pregnant tak lalu minum air masak, sy byk minum air sirap je. sekali test air gula sangkut gdm pulak jadinye. yg bau2 ni sy mmg standby vicks atau minyak angin pape yg serasi ngan sy. terbau je.. mmg terus sy calit kat hidung. klu sis kena masak jgk, tekap la hidung dgn pape kain mse menumis tu. kdg pkai mask pun leh bau jgk. klu tak lalu jgk, elakkan penggunaan bwg atau rehat masak je sis 😂

2y ago

yeke sis? hari2 berharap minggu cpt berlalu nak hilangkn alahan 🥹 mual sy kurang bila minum air sirap. nampakny prlu kurangkn lah ni 😅 trima kasih sis for the tips 🫶🏻