Contraction Palsu

Hi mommies .. Sy mengandung anak pertama jdi xtau rasa dia mcm mana. Nak tanya lah, kalau mcm kita jalan sakit bahagian pinggang dgn bawah perut tu tanda contraction palsu ke? Lepas tu baring pun menangkap pinggang ke perut.. Kaki pun dh start bengkak gilaa..

3 Balas

Braxton hick ye sis? Kalau dah hujung 3rd trimester, normal. Apa2 pun cepat2 ke hospital kalau contraction tu selang 10 minit, kemudian selang 5 minit. Cepat2 ke hospital juga kalau ada tanda2 keluar darah atau pecah air ketuban. Kalau nak tau air ketuban tu macam mana, dia jernih je. Macam chrysanthemum tea. Kalau pergerakan baby kurang 10 kali dalam 12 jam pun, kena segera ke hospital. Semoga dipermudahkan urusan bersalin ye sis. Aamiin 🤲🏻

4y ago

Mcm sy tgh tido, terasa bunyi meletus.. Ingt kn tkencing tp air x Berenti keluar.. Ibu ckp ketuban pecah.. Bila tgk pads, warna hijau ada ketul2 putih.. Pg hosp, doc ckp bby da berak dlm perut tu sbb warna air hijau.. Doc mmg x tgu lama.. Trus hntr pakar.. Nsib jalan bkk cepat.. Dlm mse kurang sejam da bukak 9cm.. Trus bsalin.. Tu pun bby kne warded sbb oxygen dlm darah x cantik.. Yela.. Sbb die da berak dlm perut.. So mommy kne Hati2 ya.. Jgn lengah..

biasa hujung2 pregnancy mmg gitu. contraction palsu tu rasa kt perut je. perut mengeras tapi tak sakit. kalau pinggang bwh perut tu sbb hormon kita nk relaxkan otot utk persediaan bersalin

Sis dh bpe mnggu,?