Ketulan ni tanda saya gugur ke?

Hi mommies! Sorry gambar kotor. Saya pregnant 5w4d and this is my 2nd pregnancy. The 1st one gugur. Pagi selasa saya pergi scan kat klinik and nampak dah kantung. And dr memang dah confirm memang i pregnant. Start tengahari turun darah and perut start sakit mcm first gugur sebelum ni. Pergi hospital dr buat upt siap scan ikut bawah tapi tak nampak apa2 langsung so dr cakap saya overexcited sebab pregnancy yg before this tak menjadi and assume it’s just a period cramp and delayed menstruation. So dr pun discharge saya. Balik dlm keadaan perut still sakit mcm nk pitam dah tapi terpaksa jalan. Sampai rumah masuk tandas ada keluar ketulan merah mcm dalam gambar tu. Lepas dari tu terus hilang rasa sakit tadi means tanda2 tu semua memang betul2 rasa tanda2 keguguran mcm masa 1st pregnancy tu. Kalau saya tak pregnant then ketulan besar ni apa ya? Sebab tak pernah saya period keluar ketulan besar mcmtu.

Ketulan ni tanda saya gugur ke?
19 Balas

Hmm tengok gambar tu macam gugur awak. Haih hosp tu. Awak tak terus ke pac ke waktu tu? Selamat berpantang awak. Ada rezeki lagi, inshaAllah.

1mo ago

Saya tak sure bahagian pac kt mana but saya direct pergi bahagian emergency. Dh bgi tahu darah saya turun banyak and sakit sngt but still letak kat green zone so kene tunggu turn. Pukul 1pm saya dtg, 6.15pm baru diorng bawa saya pergi wad bersalin untuk check, pukul 8pm lebih baru dr. check saya 🙂

ni bukan period ni sis .. mcm dh gugur ni .. sbb 4 5w mmg baru segumpal darah dlm rahim .. xjadi bentuk pape lagii ..

1mo ago

mmg sakit sis..doc tu x rasa..dia cuma tahu korek je..nurse pula bila ckp sakit dia kata sabar laa dik nama pon bayar murah..

try g cek swasta dlu. utk kmfem kn. so sis bole berjaga2 n lbih planning utk next preg pla. btw tcare smoga d prmudahkn urusan

gugur ni puan..kuatkn smgt k..mg ada r3zki puan pd ms akn dtg .in shaa Allah..Allahuma aamiin Ya Mujib

Assalamualaikum..sy dh 2 kli gugur.2 tahun bturut2..bleh x suggest ubat/supplement tuk kuat kn rahim?

1mo ago

banyakkan rehat ye sis...KLU Keje jgn stress jgn buat Keje berat ..sypun 1st gugur . sy tgu bby dlm 3 bln lebih baru g scan dah kompem trs resign sbb nk fokus kat bby...asid folik jgn lpe MKN..bykkan MKN dgg ayam ikan sayur buah..MCM sy jrg MKN dgg..skli bby kuat benar MKN western.. alhamdulillah dah selamat bersalin pun ..

gugur ni awak.. pergi klinik Sono.. atau pakar wanita.. scan confirmkan dah clear..

1mo ago

betul .. better gi pakar wanita, sbb gugur ni xboleh buat main .. takut x turun habis .. lagi seksa ..

gugur nie. .tapi untuk confirm kena double check klinik. .

Banyak tak darah awak turun sis? Mcm period ke?

1mo ago

Banyak awak. Lagi bnyk dari period saya sebab saya period bukan jenis heavy flow.

upt positive atau negative?