Urut badan

Hi mommies semua. Nak tanya sikit la. Kita time pregnant ni boleh urut badan tak ? Bahagian mana yg boleh & tak boleh. Sebab sakit badan, kaki, pinggang, punggung. Semua sakit2 ni. Mommies semua share2 la pendapat2 pasal urut2 ni. Tq

7 Balas

urut cari yg betul2 pandai ..jgn yg buat2 pandai nk2 skrg ramai yg ajuk2 pandai je..hakikat nye x pandai btul urut2 ni. .tu sy kalau urut2 ni MMG cari betul2 bidan kampung..yg muda2 krusus2 biasa ni sy x yakin...bukan nk pertikai dornag tp MMG x yakin la...dulu anak sulung uri bawah sy g urut jgk dgn bidan kampung..org tua skrg kt kpug ni ramai org2 muda buat perhimatan urut2 ni siap tetap hrga tp x tahu la dri mana nye bljr urut dri x tahu apa2 JD tuk2 JD tukang urutan 😅 x brni sy..sbb ada kes kawan g urut time bersalin Peranakan Smpai nk terkeluar entah CM mana tukang urut tu urut nye. last2 Kwan cri bidan kampung betul dia ckp suruh cari tukang urut yg dia urut tu suruh masukan balik peranakan dia. Tukang urut tu xnk buat. MMG xnk sbb dia x tahu😭 kesian kawan tggung sakit. last2 semiggu jgk ulang alik dgn bidan kampung tu naik kn peranakan dia...tu dh branak ni tgh mgdung g urut adoii JD seram la...haaa pjg plak kita taip 🙈🙈🙈

tukang urut saya kata bahagian belakang pinggang x boleh urut sbb muka baby menghadap kt situ. bahagian perut pun dia sapu² minyak je sekadar nk rasa baby dok kat mana. bila baby makin besar kena urut dlm keadaan baring dan mengiring je tak boleh meniarap. kena cari tukang urut yg pakar bab mengandung ni diorang tau bahagian mana yg boleh dan tak boleh. jgn cari tukang urut terapi mcm kat spa tu

Boleh, sekali sebulan sye akan buat maternity massage utk lancarkan peredaran darah. Tukang urut tu kena tahu ape yg die buat. Tapak kaki takleh diurut. Perut di usap light2 saje. Saye diurut badan menyiring dan juga terbaring.

2y ago

sbb ada point yang boleh buat contraction.. sy ada baca point tu dia tgn dan kaki tp x tau exactly kat mana.. kena tnya doktor pakar sakit puan

sama la saya pon sakit2 bahagian badan pinggang bahu n kaki..org ckp perut n pinggang tak boleh urut sis..sapu2 minyak2 hangat je bg lega..nk urut kena cari org yg betul2 pandai urut untuk org mengandung.

kalau x berani urut saya suggest sis pakai salonplus punya koyok mmg berangin dia terasa sampai dalam tak payah urut lansung dulu saya sakit pinggang buat mcm tu lah alhamdulillah reda sakit

boleh .. seluruh kecuali perut .. ketika urut bhagian blkng shj, kena secara duduk , kaki melunjur .. tk blh meniarap ..

kecuali bahagian perut. and jgn meniarap masa urut tu. boleh crik prenatal massage.