37 weeks

Hi mommies semua nak tanya saya genap 37 weeks pregnant. Dalam masa ni memang sakit belakang ke ? Nak tidur baring mengiring pun tak selesa. Dan memang normal ke kalau sakit bahagian ari2 nak berjalan sakit nak ubah posisi baring pun rasa sakit bahagian kemaluan kita ni. Normal ke ?

15 Balas

It's normal.mg dkt2 nk bsalin sakit blkg tu mjadi2 sb perut kitamakin ke depan. Posisi tulang blkg kita dh berubah. Mentua, atau org selalu ckp jgn tido melentang, nt bayi x bnafas la ape la. Utk 6bln sy tido mgiring smpi nangis2 sakit blkg. Dh letak bantal xjalan.. Pg la jmp tukang urut tny..rupanya blh je tido melentang. Lps tu blk tido melentang hilang sakit2 blkg klu bdiri tumg sakit he blj sb posisi tulang blkg dh berubah, cuma lega la sikit nk tidur. Bhgn ari sakit tu sb dkt bhgn peranakan kita.. Posisi kepala anak makin kebawah (posisi betul bayi utk mudah bersalin) kuatksn semangat mommy... ALLAH jua yg Maha Mengetahui kesakitan, kesukaran kita saat2 nk dkt bsalin ni. Minta husband urut blkg ye.. Tarik nafas jln pelan2 je spy x rs sakit sgt bhgn ari.. Bckp la selalu dgn anak dlm perut. Bdoa dgn Allah spy hilang kn rs sakit.

Hi sis.. Saya ada pengalaman yang sama since kandungan 28 minggu smpai lah sekarang dah 34 minggu. Utk pengetahuan, sakit ni ada nama dia iaitu PUBIC DIASTASIS.. Alhamdulillah nasib baik doktor yg saya checkup dpt detect benda ni.. sbb tanya kat few doktor yg lain, dorg asyik kata normal je and suggest utk exercise. Tapi kalau exercise tu tak kena, makin melarat lah sakit dia wehh.. Doktor yg dpt detect ni bg saya ubat ‘OBICAL’ utk kalsium. Surut la jugak sakit tp ada time mmg dia akan dtg balik.. Hope jawapan saya membantu and sis boleh refer artikel ni jugak ye ☺️ https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/symphysis-pubis-dysfunction

Normal, jangan risau. Sakit dekat ari2 tu baby dah turun ke bawah. Dulu saya rasa lenguh sangat kat bawah, risau jadi macamtu kot2 ada buat kerja berat padahal bukan. Lepas dah bersalin, tiba2 saya teringat. Eh, dak tak sakit la kat bawah tu. Automatik hilang terus. InshaAllah tak lama dah tu, semoga dipermudahkan ❤❤❤

Sy skrg 37w3d mlm td tgh mlm baby lsak sgt dlm prut,trsa mnolak ke bwh rsa kpla dia dkt sgt dgn laluan kluar 2..igt nk brsalin da tp xde tanda pun..nk bring dduk xselesa last ttdo sndiri,bgun tdo trus gsok prut nk rsa bby gerak risau pula..tp da bgun tdo n siang td ok je dia dlm prut nie cm biasa..

Normal tu sis .. kalau sakit dibahagin ari2, mungkin baby dah engaged n sedia utk keluar.. InsyaALLAH, moga Allah permudahkn urusan sis bersalin.. moga anak n mommy sihat 💕

Sme r sy pm skrg da nk msok 36 weeks..sakit sngt kat bhgian kmaluan,nk2 time bby gerak..rse mcm nk kluar dah

Ya mmg normal tandanya baby dah btl2 masuk ruang utk keluar tu x lma lg pgalaman sya beraalin ank ke2 37mggu

Normal sis.. sebab baby da memberat ke bawah.. dulu sy nak pakai seluar angkat kaki pon sakit.

4y ago

betul sakit betul nak angkat kaki kan.. 😭😂

Normal. Baby dah d bawah. Jln pun dah start penguin. X pun ada yg start jln terkangkang2😂😂😂.

Saya 34w pun camtu sis.. Sakit blkg.. Dduk2 pon boleh senak tiba2