Atasi alahan

Mommies semua bertahan macam mana ya? Saya pregnant 10weeks. Perut sentiasa lapar tapi bila makan je muntah. Rasa tak boleh nak telan. Loya gastrik perut terasa kosong je. Hopefully bila masuk trim 2 hilanglah segala alahan ni.

9 Balas

Sy pun sama.. dh 12 weeks tp alahan tu sama mcm week 6.. makan memilih sbb food aversion. Tapi kalau xmakan jd gastric and heartburn. 😭 jd kena kuat walaupun kdg2 ada jugak mengalir air mata. Pstu kuatkan semangat balik.. sy kalau dah tak boleh telan apa2, kurma la penyelamat. 3-5 biji lpstu ok sikit. Doc kat kk bagi ubat tahan muntah n panadol kalau pening sgt2.. we can do this mummies!

12mo ago

kan. saya kalau lapar sangat sampai menangis🤭 we can do this mommy fighting!!

Sya 11weeks, start alahan lps cek upt 6weeks. Smpai skrg masih alahan teruk. baru makan sejam lalu, tp skrg dah lapar balik. xlarat asyik makan. Sya ada ubat tahan muntah, tp kdg muntah juga. terutama awal pagi mesti muntah.

12mo ago

bole. mintak dgn doc awak dkt kk

Hi. Sy 10weeks jugak. Betul. Asyik lapar, nak makan tapi tak tahu nak makan apa lagi dah. Lapar dan nangis. Rasa tatau nak handle mcm mana. Tp demi anak, kena bertahan kan. Sy ttc 7thn pulak. Ujian. 🥹

12mo ago

alhamdullilah. tahniah mommy. semoga dipermudah segalanya.

sama laa kiter wak . sy now nk msk 12w pun masih sama. hari2 bgn tido mampu kuat kan semangat je la . walau apa pun nak taknak kena makan juga walaupun tahu sudahnya keluar balik 😅😅😅

12mo ago

kan sis. bertahan sikit je lagi 🤭

Saya 11weeks. Sama macam awak rasa. 😭😭 & memang harap sangat bila trim2 nanti hilang semua ni. Betul tak larat. Tapi tak boleh mengeluh. 🥲😂😂 moga kita sama sama kuat.

12mo ago

betul mommy. bertahan sikit je lagi kita boleh 😆

Awak kena kuat ye..sy nak masuk 14w still ada alahan.tiada cara lain kecuali sabar🤭kena jaga makan..pantang makan yg ada angin dan pedas.boleh buat alahan mkin teruk

12mo ago

betul. kena jaga makan tak boleh perut kosong

semoga awak terus kuat ya. Sya jadi kuat sbb Sya tau bukan Sya sorg ja yg alami alahan ni

Sama la saya masa mula2 tapi skrg dh13w6d loya masih ada muntah tu kurang

sama la saya..banyakkan makan buah sis..

12mo ago

yer sis. saya pun isi perut dgn buah2 jer