Alahan

macam mana korang handle alahan. saya rasa loya sepanjang hari kadang bila makan muntah balik. tapi perut sentiasa lapar. macam mana nak makan baru letak kat lidah tak boleh kunyah. ???

18 Balas

Layankan je sis alahan, enjoy your pregnancy 🥰. Sy pun alahan teruk dr 6-15 weeks. Sakit kepala hari2, muntah hari2, xboleh masak, hidung sensitif sgt, makanan pun xboleh masuk..Lg sy bekerja letihnya melayan muntah time waktu kerja. Tp alhamdulillah masuk 15 weeks ke atas alahan tu hilg..bersyukur sy dpt rasa moment alahan, sbb ni kndungan ke-3. Sy dh 2x miscarriage sblum ni 😊

Sama macam saya.. Nasi langsung tak boleh telan.. Klau makan pun 2 3 suap je.. Tapi banyaknya saya ganti dengan roti atau biskut.. Makan buah2 manis.. Tak boleh yang masam sangat nanti jadi pedih ulu hati.. Lepastu saya minum susu kotak dan makan dadih bagi lega tekak.. Klau mee goreng ke bihun ke beli yg kosong je.. Kalau ada ayam ke memang tak boleh masuk..

sy makan ubat tahan muntah veloxin.. ada 2 jenis ubat tahan muntah satu lagi nama ubat tak ingat nama apa. bab makanan ni kena try and error. tengok makanan apa yg trigger kita. ada makanan memang kita tak boleh makan, ada yang boleh terima. Nanti lama2 dah jadi biasa dengan alahan tu. sy ibu yang alahan sampai 7 bulan 😂

yep. xperlu paksa. klu xblh mkn bykkn minum air xkisah air apa cuma elakkan kopi dan teh. jus buah, soya sgt membantu utk energy. mknn kn try yg high calori kurma, kismis, dried fruits mcm apricot etc. tme ad selera cuba mkn ms tu tme xde slera bykkn air. jgn mkn mknn yg ad bau atau br lps msk. mmg meloyakan. 😅

Hadap dan layankan je la sis, saya pon muntah smpai lembik badan start dari 8 weeks smpailah 15 weeks alahan. Masuk je 16 weeks alahan dah hilang. Layan je sis makan try and error apa yg boleh masuk. Nanti dia akan hilang sendiri👍🏻

saya mula2 mcm tuu lama2 alahan makin kurang tp tekak rasa payau jgk sampai skrg ..kalo mkn mcm2 tetap sama je ...skrg nii asyik nk mkn jee ..terlebih mkn muntah balik ...byk mkn buah limau oren kiwi delima ..

humm sme la mse trimister 1-2 ... now bru kurang skit... try la mnum susu mkn roti kee... buat bubur kee or sup sup panas gitu.. sy klo stt loya x mkn berat sgt ... kkdg kne paksa gak haikh...

Sy hari ni 3 bulan. Hari tu, stop mual n muntah. Tp skrg, dtg balik. Mkn pun 2 3 suap jak. Sy minum air limau kasturi, baru hilang rasa mual. Tp itulah.. Mkn tak dpt. Baring jak mampu. 😭

sya 2 kali masuk wad sbb alahan. kadang rasa tak kuat sangat dah. makan apa2 mesti muntah. harap tak masuk wad lagi lpas ni. ade yg pernah alami macam saya ke? macamana korang atasi ?

Sama kes… tak tau dah camana, cuba awak mkn buah pear campur sikit dgn garam. Sikit je tau.. gitu je lah cara sy buang alahan😭😭😭😭