Alahan Pregnant

Salam. Saya pregnant baru nk masuk 7minggu. Sebelum ni okay je takde alahan, makan pun selera. Skrg ni baru start alahan nk muntah bau makanan, tgk makanan tak rasa nk makan. Perut selalu lapar 😭 Ada tips tak untuk alahan macam tu? #pleasehelp #firstbaby

12 Balas

All this normal, and try makan sikit2 setiap 2 /3 jam. Kalau boleh minum air suam, please minum secukupnya. Dptkan rehat and tidur yg cukup. Boleh makan buah-buahan, kalau x boleh makan sekali gus x pe, makan sikit je pun dah cukup at least you makan. Make sure cukup stock utk biscuits oats or any flavour you like simpan dlm handbag during travelling boleh makan kalau lapar. Kalau x tahan bau, letak vicks or minyak angin kat hidung you, then you will be okay. Just relax and jgn stress kan badan ya, alahan ni akan hilang😊

2y ago

thanks for sharing ♥️

biasa je tu awak. sye start 6w dah start alahan. now 15w sehari alahan dtg sehari alahan xde. jadi masa alahan tu sye selalu minum air oren sunkist jee. buat masam² simpan peti sejukk. dgn mkn buah. mkn biskut roti oat kismis kurma. setiap jam sye akan makan. tpi sikit² je.

Normal tu sis. Cuba makan dalam jumlah sikit tapi kerap. Macam saya, saya suka makan buah especially jambu batu utk kurangkan mual saya tu. Cuba cari makanan yang sis boleh makan untuk kurangkan mual. Moga urusan sis dipermudahkan.

sama sis. dah masuk 6wks baru nak alahan nak muntah2 & angin. risau cmana nak keje ni esok kalau asek duk mual je manjang sampai ke malam. bau makanan sikit rasa nak muntah terus tp selalu lapar 😅

2y ago

https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟

tgh alami seksa amattt https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟

saya alah sampai bersalin huhu sepanjang 9 bulan mengandung naik 4 kg je.. & sepanjang mengandung juga saya sangat suka jamah buah.. sebab tak ada selera nak makan benda lain

Bukan slalu tu sis masa pregnant ni je merasa smua tu, enjoy the moment je.. saya baru 4w so far blum lagi alahan mual tu.. smoga baik2 saja la hehe🥰

Boleh banyakkan kudapan sis macam biskut atau cereal untuk gantikan nasi. Mee kuning pun okay. Minum air jus untuk sedapkan tekak.

sama macam saya. awal2 selera makan lepas tu hilang selera dan dah masuk 4 bulan lebih selera datang semula. malah lebih lagi. hehehe

Same la sis .. sy 5week ne xde slera nk mkan smua x nak mkan ..cuma nk makan buah buahan dn mnum manis2 tuk hilangkan loya2 tu