Pregnancy gap

Hi mommies. Saya skrg tgh pregnant anak kedua. Anak first umur 1 tahun 7 bulan. Alhamdulillah saya happy. Tapi apa yang saya risau nurse marah masa bukak buku pink nnt. Anak first saya bersalin normal. Sedikit info, saya dgn suami merancang hanya menggunakan kondom. Saya nak tanya sape sape ada pengalaman pregnant anak kedua dgn gap tak sampai dua tahun nurse marah tak ye? Thanks mummies.

27 Balas

mcm saya mommies. .Saya pon mengndung lg bila anak pertama da umur 1tahun 6bulan..skg da 16mggu ..wktu saya buka buku..nurse tak bising pon cuma durg gelakkan je tp doktor laa yg ada mbebel n marah syaa...tp buat pekak kan tlinga je.. dia bising sbb napa tak merancng ...sbb sblm ne durg da bgtw kena jarakkan kndungn skurg2nya anak da 2thn baru bole mgndung lgi ..n mcm2 la jgk doktor tu mbebel kat saya tp sya buat masok tlinga kanan n kluar tlinga kiri je laaa . kita hadap je laa.. sya ngn suami mmg nak mrncang nak ada bby lg ... anggp je la doktor tu risaukan kesihatan mental n fizikal kita...hihihii

saya. bersalin normal. mcm sy merancang sendiri juga. tp xpakai pape protection pon. sbb mmg nk ada baby sbb faktor usia dh meningkat. hee. masa tahu pregnant 2nd baby. 1st baby baru setahun 2bulan. sekarang usia 1st baby setahun 10bulan & 2nd baby dlm pantang 20hari++. sy checkup swasta sbb xboleh commit dgn time checkup kk. sy boleh checkup weekend shaja. tapi nurse kk tmpt sy tahu je sy pregnant dn checkup swasta. ada inform. nurse just ckp proceed checkup swasta nnt dh bersalin bgtau dorang. skrg continue checkup baby dkt kk

Saya pregnant anak 2nd waktu anak 1st umur 1tahun8bulan, nurse tak bising pun lagipun memang plan nak tambah anak memandangkan usia saya yang hampir 40 tahun dah. Previous delivery pun normal inshaAllah no problem. Just penat sikit lah sepanjang pregnant sebab anak previous masih belum pandai urus diri sepenuhnya, Now dah 38minggu, menunggu hari, doakan saya dipermudahkan bersalin ya🥰

rezeki awk. .sy ni ank baru 11bulan dh megandung. .ank ke 2. .skrng 32minggu dh. .xlma nk brsalin bab sy ad penyakit kencing manis. doakam sy ngn baby sht ye 37mngu sy dh kena serah diri. .🤦‍♀️tkt rsenya..nurse memekak gak sbb rapat sngt kan. .tp nk buat mcne rezeki xkn nk tolak sy xpnh amek rancang pape. .sbb sy tkt resiko kemudian hari, tp ank ke 2ni insyallah sy akn amek rancang. .😬sbb tkt nt rapatt2 sush plk

2y ago

tak ambil perancang bukan bermakna tak merancang. merancang guna kondom juga merancang.. kaedah azal juga merancang.. ada juga yg guna kalendar..

Assalamualaikum.. Pengalaman saya. Anak sulong umur setahun dah lahir adiknya.. Struggle jugak masa tu. Alhamdulillah.. Dipermudahkan.. Sekarang ni saya anak 5 dah. Masa kecil susah sikit. Tapi saya masih ingat masa nk bersalinkan anak no3 gap setahun jugak nurse kt lr komen macam. Sedih jugak.. Tapi fikir positif jugak. Sy plan dengan kondom jugak.

Awk bersalin normal tanpa lain² faktor risiko lain pd kandungan pertama dulu sepatutnya xperlu utk risau sesiapa nak marah awak sis.. misi tu xda kerja sgt ke asyik nak marah je.. paling tidak sis dh cuba jugak utk merancang.. xda mslh apa pun.. sy jumpa pesakit sy setiap setahun sekali bersalin pun ada

xde apa la . jgn risau risau. semua tu rezeki , elak mcm mana pun kalau Allah nk bagi , dia tetap bagi. kalau nurse sembur sound je setepek. konfem lpas tu x bising dah. haha. sy pun gap rapat juga. ank first 6 bulan da prgnnt lagi lah czer. ni tgh tunggu hari nk bersalin . kena kuat semangat ok. tak semua nurse akan bising , ada yg memahami, doa byk byk ok

Sy Pon sama ank setahun setengah Sy da pregnant nk masuk 5 bulan. mesti kena bebel tapi buat do no je la. nk buat mcm mana Allah dah bg tak kn la disebabkan ank kecik lg Sy nk buang baby Sy. Sy tak merancang Pon. lg 1 Sy dah 30++ da ank Bru sorg klu merancang tak ramai la ank Sy. sebelum 40 Sy nk stop da.hmm

1 tahun 7 bulan.. okay lah, takdela dekat sgt. saya anak pertama kedua masa mengandung tu, anak first 4 bulan.. pergi buat buku niat sebab kesihatan, kalau kena marah pun tadah jela.. saya plak misi tanya mmg nak ke.. saya jawab je ya . diorang tak marah pun..lagi² takda apa² masalah mengandung sebelum tu

kalau mmg wanted pregnancy, jgn risau nurse marah. gap yg digalakkan mmg 2 tahun. tp min 18 bulan dah selamat utk mula mengandung kalau pregnancy sblm ni takde apa2 masalah. rasanya jarang nurse bising kalau dah lepas 18bulan & prev deliver normal.