DEMAM SEMASA PREGNANT

hi mommies. Saya pregnant msuk 16 weeks. harini batuk, selsema.. dan demam panas.. boleh tak u all kongsikan pengalaman.. how to reduce demam dan batuk ni.. ?

21 Balas

sy pn pernah demam n flu ms kandungan dah masuk 30 lbey. lupa plak brapa tp dah 3rd trim. hehehe. Allah je tahu sakit tu mcm mn. sumpah x selesa.. so, sy cuma makan ubat yg Dr kasi dan perbanyakkan minum air 0.. jgn risau, pil yg Dr kasi tu mmg sesuai tuk ibu preggy. kalau was2, boleh try tradisional way. mcm mnum madu n perah limau ke.. In sha Allah cepat pulih. puan kene pantau suhu bdan puan je la. jgn sampai cecah 39. bahaya tuk kandungan..

Saya amalkan minum lemon suam 2 gelas sehari. Pkul 4 pagi masa mkn iberet, dan sebelum tido. Sbb lemon ni bgs utk antibodi kita, tggi vit c. Kdg2 ada rasa2 nak flu & batuk2. lagi2 skrg cuaca sgt panas, jerebu bagai. Tp tak pernah sakit melarat, 2 3 hari memang ok.

Kerapkan lap dengan tuala basah yg betul2 sejuk, letak jugak di perut, banyakkan minum air masak sampai rasa mcm nak tdo depan toilet, makan panadol yg Dr bagi dan jangan pakai baju or selimut tebal2..kalau sejuk sgt2 tahan ye..

Kalau demam sy minum air masak banyak2, untuk batuk sy minum lemon+madu+halia.. Letak lemon& halia sikit dalam 2@3 slice pastu letak air panas dah suam2 letak madu 1 sudu dan minum.. Tp take time jugak la nak baik..

Saya terus gi klinik check ngan doktor takut bdn tlalu panas,sian kt baby..doktor bg ubat panadol utk kurg kn panas bdn..ubat batuk sboleh nye elakkan..minum air suam/masak byk2..dan byk kn berehat..

Pegi hospital sis, kalau demam pns kene jumpa doc. Saya 20week hritu demam pns suhu tak trun2. Kene pegi hospital and admit masuk air . Tkut kandungan ada pa2

Panadol 2biji dan air byk².. Demam suhu tinggi 38. 5°c ke atas segera ke klinik. Demam panas x baik utk bayi di dlm. Takut ada efek.

jumpa dok.. klu dok suru mkn ubt , mom mkn la.. kasian demam msti x slesa kn.. apapn get well soon mom.. rajin mnm air bnyk² k..

Saya baru week 14 pun kena pakej demam, batuk n selsema. Klu saya banyakkn minum air mineral . Makn buah..

Jumpa doktor and jgn lupa bagi tahu yg sis pregenat supaya dia ble bgi ubat yg bersesuaian