Hebahan pregnant pada bos

Hi mommies! Saya nak tanya bila waktu sesuai bagitahu bos yg kita ni pregnant? Saya baru 6weeks anak second kalini. Masa anak first saya kt company lain. Dulu masa bagitahu bos, terus dikriminasi sbb bos mcm reaksi tak suka. Padahal saya okay je boleh buat kerja macam biasa sebab takda alahan langsung. Cuma bos saya dulu tak suka org yg banyak “komitmen” nak checkup apa bagai tu semua sbb dia single mom. Workplace tmpt baru ni Alhamdulillah bos family person even dia pun nanti bulan 10 confinement. Tapi ada sorang kawan kerja kt company baru saya ni kan dia ttc dah 1 year kawin. Takut bila bagitahu bos skrg , bos akn hebah dalam meeting and kawan saya tu nanti mesti sedih. Ke takpe? Dah hampir 2 tahun saya kerja situ, saya kenal dah perangai dia jenis tak meraikan kejayaan org. Sebab pernah share good news kat dia. Reaksi dia terpaksa senyum je. And kekawan lain pun feedback dia tu macam 2 faces. Macam mana yeee… kalini pregnant pun perut mcm cepat besar. Sebab saya kuat makan😂 takda alahan pape. Ngidam je lebih hahaha #dalamdilema

20 Balas

Masa saya pregnant dulu, nk buka buku pink tu dh inform boss sbb time tu clash ramai nk cuti tp terus inform dia siap2 jgn bgtau org lain. By 4 months dh inform hr so senang nnti diorang aware yg kita akn go for maternity leave. Dlm email hr pun inform jgk jgn bgtau org 🤣🤣

mcm skrng masih fragile lg..tggu btul2 dh ok..sbb kekdg takut nnti dsbbkn pnykit ain bnda tak spttnya nnti akn jd pd kita. ..nk2 kita tahu ada org yg brhrp tuk dptkn zuriat..mg smuanya baik2 shj dan Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

kalau benda akan effect kerja, then kena bagitahu awal2.. contoh nk gi check up kena makan masa kerja, nanti takdela kena cop asyik mc. pastu kena cuba sehabis baik utk perform kerja baru org tk kata bukan2.

Sy kerja jnis turun site. 6mggu tu dh bgtau bos. Dh kje 10 thun, tgh pregnant ank ke 2. Bos thu susah sy nk prgnant, jd die mmg sllu pntau sy, xbgi kerja lasak2. Mntk sy sllu brhat klau penat.

Saya minggu ke 8 bgtahu sbb saya alah teruk. Banyak kali sakit, muntah, mc. Sbb selalu sgt so bgtahu boss la supaya dia fhm. Takut dia igt kita ni kuat ngelat pulak

mcm saya once dah buka buku pink terus je inform sbb kerja sy perlu banyak bergerak dan banyak angkat barang. tak perlu takut inform.

jangan bgitau lagii ,, Masih awal bagitau lepas 4 bulan bru okey ... mata org ni x boleh percaya ada yg baik ada yg x baik so rahsiakan dulu nnti bgitau smua

6 w terlalu awal lg. Better senyap dulu sampai rahim dah betul2 kuat. Sbb skrg apa2 masih boleh berlaku. Masuk 4 bulan nti baru cakap dgn boss.

Depend dgn kerja. Mcm sy dulu anak 1st kerja byk gerak, sy terus inform bos & kwn2. Atleast diaorg tahu yg sy xblh kerja berat2 sgt .

sy dlu bila dah buka buku pink 8w, sy bgthu pada hr. nanti hr yg bgthu boss.