Zincofer + folic acid lagi, boleh ke?

Hi mommies.. saya baru pregnant nak masuk 5week.. sebelum ni biasa makan folic acid 400mcg. Sy hb low.. Kalau sy mkan zincofer yg ad 1000mcg folic acid perlu ke sy stop folic acid tablet 400mcg tu? Tak overdose ke sebab sy baca recommended for prengant women is 500mcg a day.

9 Balas

Byk lgi ke folic acid tu? Mcm sy mse bukak buku pink ritu doc tnye ade mkn supplement ape .sy ckp tgh mkn folic acid....doc suruh habiskn folic acid tu dlu pastu continue zincofer...sbb rugi klo xmkn ..😅 tpi lps sy mkn zincofer,pening melampau pulak..sy stop zincofer sbulan...smlm checkup HB turun plak😅😂 doc ckp knpe stop ubat xbgi tau...skrg tukar obimin...bru harini try...so far ok sikit...tpi doc ckp nk option sedap tuk naikkan HB nii boleh beli maltofer...tpi doc suruh continue obimin tu .mksud nye mkn 2 ubat sbb HB sy dh 10.0 je ..bru 6bulan..takut mkin turun mndadak sbb anak first dlu anemia mkn ubat xjln xnaik ..mkin turun adelah..

Klau sya sis xyah mkn lg yg folic acid yg satu tu.. Sbb zincofer ada acid folic yg bnyk.. Makan satu jer.. Sya pun mcm sis.. Klau terlebih folic acid nnti bby besar Sgt doktor ckp.. Tpi kalau doktor ada sarankan sis mkn 2..sis ikut laa apa dorang ckp..☺️☺️

4y ago

Ok sis thanks for sharing

Cara sis mkn ubat zincofer tu mcm mna ?kalau nk cepat berkesan ,cuba ambl wktu pagi masa perut masih kosong ..jangan mkn apa2 dulu ..slalu saya ambl sblum tidur ,tpi hb lgsung xnaik ..slpas saya amalkn mkn wktu pagi ,baru nmpk kesan'y ..

4y ago

Ooo okay sis. Tq for the sharing.

Acid folic dlm zincofer cuma 100mcg. Awal2 pregnancy boleh consume both folic acid dgn zincofer sampai kandungan 3/4 bulan. Lepas tu nak makan zincofer saja pon boleh.

4y ago

Okay2 thanks for sharing

Zincofer smua da lengkap sis...ada asic folic skali... so xperlu mkn asid folic da.. mkn zincofer je..

4y ago

Ooo okay thanks ye

Sya 5week baru nak makan folic acid, sbb tahu pregnant masa 4week

Sis mkn xikut arahan doc ke?cuba tnya doc yg mana lebih baik...

Ikut nasihat nurse cukup dgn zincofer je

Ikut nasihat doctor