zincofer or folic acid

Setakat ni ada tak mommies yg tukar ubat dr folic acid ke zincofer? Sy telan folic acid dalam 10 minit pon dah mendidih perut rasa sampai pening. Takut jugak nnt kalau doc tukar ke zincofer. Takut sy tak boleh tahan ? ada tak yg mengalami mcm sy? Pedih perut lepas telan folic acid?

2 Balas

Dah berapa minggu sis? Doktor akan stop kan folic asid selepas kandungan dah mencecah 3 bulan ke ats. Bergantung kpd klinik, ada yg dpt obimin, ada yg dpt zincofer. Ubat2 ni masih ada folic asid dan beberapa tambahan vitamin yg lain. Setakat ni, tak da pulak rasa pedih perut makan folic asid.

Sy baru masuk 8 minggu. Tp serios kalu tak mkn folic perut sy ok. Bila makan dlm 10 minit pedih perut mcm tetiba lapaarrrr sangat mac kosong sangat perut pdhal 2 jam sebelum tu baru ja mkn nasi