Macam mana rasa baby kicking?

Hi mommies, saya ada terbaca tweet berkenaan dengan seorang ibu yang tak perasan anak dia kurang aktif sehingga lah anaknya disahkan meninggal dalam kandungan. Doc said it is very important to count our baby kicks every day. The problem is, this is my first baby and now i’m pregnant 22weeks, everytime checkup since week 18 lagi nurse dah tanya baby kick tak harini? Saya nak jawab pun ragu-ragu sebab saya tak tahu rasa baby kick macam mana, most of the time saya rasa macam ada muscle bergerak or macam ada pusar angin dalam perut, itu ke rasa baby bergerak? Saya punya confuse ni kadang sampaikan saya pergi scan tanpa sebab just nak tengok baby moving ke tak, bila scan alhamdulillah kaki dia aktif, tapi saya tak rasa dekat perut saya pun. Doc tanya “ha rasa tak baby tendang?”. Saya mampu geleng je. Saya percaya dalam ni ramai ibu yang first time pregnant, dan ada yang dah lebih dua kali pengalaman pregnant, please share macam mana rasa pergerakan baby sebenarnya? 😭

2 Balas

it's normal awk. awal2 tuh mmg ada rasa tp x perasan sgt sbb baby first. masa dkt kk scan before 28 week pn Dr tnya dh rasa baby kick. sy jd sometimes. then dia ckp normal tuh sbb u xtau lg dia kick mcm mana. nnt 28 week above mmg lg kuat dia kick.

4y ago

Thank you awak, saya jadi padanoid tak tentu hala. 🥺

sbnrnya kita rasa bby kick paling kuat atas 28w sis... rasa kik tu kita rasa mcm ade yg mnndg kat dlm prut sis... kalau sy dulu... sy baring dan sy perhati je prut... trus ada gelombng kt prut tu la bby sdg kick...

4y ago

Saya pun tak sabar nak tgk gelombang je sebab rasa ni selalu buat saya confuse. Huhu thank you share pengalaman juga 🥺