Bedung anak

Hi mommies? Sampai umur berapa korang bedung anak? Mine skrg bby dah nak masuk 6m soon. Tapi bila tidur malam still kena bedung. Kalau tak, kesana kesini tgn dia nak menggaru la, nak hisap jari la. End up dia mengamuk tak boleh tidur. Is that ok kalau masih tidur berbedung?

15 Balas

Klu anak nk hisap jari, biarkan. Dia nk merasai deria tangan dia. Nnti baby akan kerap masuk barang ke mulut sbb dia nak tau apa benda tu. Itu 1 pembelajaran pada baby. Cuma kita kene alert apa yg baby masuk dlm mulut. Klu masuk jari, biarkan. Lama2 dia akan hilang sendiri tabiat tu. Lg anak sis dh nk masuk 6bulan. Better selimutkan je.

4y ago

Most of the time mmg dia akn hisap jari..for her comfort mmg sy biar je..tau dh yg tu common for babies..tp bila mlm time tido dia nk isap jari then mengamok sbb xboleh tido, tu buat dia jd over tired pulak 😅 lepas tu bila tak boleh tido dia akan garu kpala smpai luka..bila bedung nampak dia selesa..bila dia dh masuk 4 bln sy bedung dia smpai bhgian pinggang je..so biarkan kaki dia free..not sure will affect dia pny development ke x..up until now, development dia sgt ok..hopefully tabiat dia suka tkejut msa tido mlm dan menggaru sana sini akan makin ok..😅 sbb my first daughter mmg totally different..lepas pantang ti mmg lgsg xbedung pun ok ke tidonye..😁

Kakk sy ank da sthun tido kdg2 kena bedung jugak klau x bedung tido xlena.. skrg ank sy pon kena tido bedung kalau x, tido kjp2. Cm ank sy pg leps mandi akn bedung sbb nk buat keja, ptg lps mndi x bedung biar dia tido kjp2 jd mlm bedung dia tido lena skli kita blh rest.. 😅

4y ago

Anak sy baru masuk 2 bln.. 😅

Anak sy lps pantang hilang bedung.. hahahah.. bile dibedung menjerit2.. tdo mlm berguling2 atas katil.. katil tu die punya sorang.. tapi nak mengempeng klo tdo.. mama bngon toilet kjp je die nagis.. hahah

4y ago

Haha..ni sebijik mcm ank 1st sy..yg tu dlm pantang pn dh xnk bedung..bguling sakan tidonye..sng sgt bg dia tdo..si adk pulak gini..tu xtau sgt pasal berbedung ni..mne ok mne x..janji ank selesa & lena tido ok je la kn 😊

Saya anak dh 3. Sy bedung anak selama dkt 3bln cmtu je. Spaya tdo selesa. Bkn sbb nak bataskan pergerakkan. Hehe. Baby sis dh 6bln dh tuuu. Dh bsr. Lpskan je sis. Nangis tu pkara biasa sis. ☺️

4y ago

Hihi..tu la..risau takut pgerakan dia terbatas ke apa..tp up until now development dia ok..xde masalah nk flip ke apa..sama ja mcm kakak nye..cuma pattern tido je lain..sy bedungkan dia waktu mlm nk tido je..bahagian dada sampai pinggang je utk bg tgn dia tak merayap sana sini 😄 kaki sy biarkan free. Hopefully baby yg manja sgt ni cpt2 la ubah pattern tido dia 😊

Ank sy 3 bln dah.. Bedung time tdo mlm.. Sblm ni xbedung.. Tp tdo asyik jaga je..senang terkejut.. Lps bedung bru lena tdo.. Ank ok kena bedung.. Ok jela kan.. Siang xyahla bedung..

4y ago

Tula kan.. Jd nye bedung jela.. Time tdo je..

Anak sy sampai 2 bln je nak bedung. Lepas tu tangan dah terkeluar2. Ok je. Kita bedung anak sebab dia terkejut2 tu kan. Moro reflex. Tp benda tu akan hilang dgn sendiri nya

4y ago

Aha..anak 1st sy mcm tu..2 mnggu je berbedung..😄 lepas tu mcm2 gaya tido. Yg 2nd ni pulak suka sgt bedung..

Ank kedua saya smp 3 bulan bedung..bila tak bedung dia susah nak tido tak lena.bila bedung dia lagi selesa dan lena tido..alhamdulillah dah 16 tahun dia skrg 🥰

4y ago

btl tu sis.. aslkan baby selesa..

Since 4m dah tak bedung sebab suka tidur meniarap. Lagi selesa gitu. Bagi hisap jari untuk tidur sendiri. Kenkadang mengamuk sebab jari tak kekal dalam mulut

4y ago

Bila agak2 dah lena tu betulkan posisi mengiring tapi kejap je, kang dia tiarap balik. 😂😂😂

Kalau dia selesa tidur macam tu tak pe. Bila dia dah lena buka bedung tu. Anak sy dalam pantang tak bedung dah. Jenis lasak tidurnya.

4y ago

Ank 1st sy mcm tu..dia tdo lasak..2 mggu je bedung dlm pantang..lpastu tak pernah bedung dh..ank 2nd ni suka bedung pulak..smpai kan kalau x bedung jd kesian tgk dia tak lena tido..bila asyk terjaga je sbb tkejut, mula la dia nk mngamok 😁

Ank sy 2bln setengah stat isap jari...pndai gerak kaki main kaki dia.. dh xpkai bedung dh.. 🤣🤣🤣✌

4y ago

Sama je ank sy yg ni..dr dua bln dh pandai main kaki bagai..tp tdo mlm tetap jgk suka tkejut..nk bedung jgk bru lena ckit tdo nye..huhu