Berurut at 27 weeks pregnant

Hi mommies, nk tanya boleh tak kita nk berurut badan masa 27 weeks? Satu badan sakit2 😭

41 Balas

klo sakit2 kaki atau pinggang, try rendaman kaki...sy amlkn alhamdulillah semua hilang dengan izin Nya....nie petua jugak... ambk limau nipis 7biji potong & perah dlm bekas yg nk direndam kaki(sya guna baldi)..lpas tu letak air(agak2 bleh tenggelamkn kaki kita smpai atas bku lali)...pastu ambk garam bukit segenggam letak dlm air & ais 1cwan ye....baca surah Al-Fatihah 7kali,Al-Ikhlas 7kali & selawat ke atas Nabi Muhammad SAW 7kali sepanjang awk rendam kaki tuu... buat 3kali seminggu...klo sakit tu xtahan sgt...buat hari2...klo sy mmg buat tiap hari...mmg best sgt2 tbuh kita ringan je...

2y ago

air sejuk...yg ad ais

urut bahagian lain tu okey je..bhagian rahim tu tak perlu lah, takut salah urut nanti lain jadinya wlaupun tukang urut 'power' sekalipun.. beringat awal takpe. at least klau jadi apa2 kecuaian under hospital kita ada hitam putih utk buka kes, klau dgn tukang urut luar apa dokumen pun takda utk kita bwak kes p mahkamah & tukang urut senang2 je salahkan ibu balik..

teringat masaa mengandung. kaki kanan sakit mcm kena tarik². lepastu bjangkit pula kaki kiri🙄 sakit betul nak bgn. urut la 1 bdn, kecuali bhgian perut dan blkg perut. lepas bersalin dan urut pantang, Alhamdulillah hilang.. cari yg betul² pakar ya. bukan yg buat² kata ja pandai urut tp tk sedap.

Dah 5 bulan ke atas boleh je berurut. Selalunya tukang urut takkan ambik kalau pregnant bawah 5 bulan.. Sy buat urut full body tp tukang urut dia mmg dh tahu. So tak sentuh bahagian perut/rahim.. tidur mengiring sambil urut. Okay saja, takda masalah.

sya brurut je.. lpas kndungan dh msuk 5bln bru start..kdang2 sbln skli klau smpat..klau xsmpat 2@3x je spjg hamil..niat kli ni lpas bsalin nk ambik brurt skli tungku 10hri.. hrap2 m.cik yg slalu urut tu sihat la dan djauhi covid..

Urut lah dgn Ceragem..gerenti puas hati. Peranti Perubatan memang khas untuk tulang belakang malah boleh lancarkan darah. Saya pregnant 27 weeks hari-hari mesti baring atas ceragem, sebab dah miliki di rumah sendiri

3y ago

jangan risau suhu boleh dilaras ikut keselesaan Kita sendiri

bleh jee sis... sya angin stu bdan.. mmg skit2...dri kdugan 5 bulan... spjng hri sendwa... mmg angin.. klw suami urut blkng mmg bbunyi2 kdng trasa angin bpusing2 dlm perut skit sngt... smpi skg msih skit bdan.. tk tau mcm mn nak hlngkn angin..

boleh..inform tukang urut siap2 yg awk pregnant,nanti dia x usik bhgian perut/rahim. Sy dr ank 1st awl trimester berurut,skg nk masuk ank ke2 pn berurut jgk tiap bulan dpt longgarkn urat2 darah lancar inshallah mudah bersalin

Sejak saya 11weeks lagi saya dh pegi physio utk urut bahu & leher. Skrg dah 27weeks, still urut bahu & leher. Kurang rasa sakit diarea sana. Chiro pun saya buat gak. Tp makesure cari yg pakar ya mommies!

sy mmg berurut..mmg sedap bdn selesa.sblm due pun berurut nk bg bdn sedap selesa segar dan bertenaga tpi fhm² lah jgn urut tmpt risiko sprti bhgianperut dan rahim kite ok👌