Tips naikkan hb

hi mommies, nak tnya mcmna nak naikkan hb ye ? sy masuk last trimester ni hb drop pulak prgi 10. sy makan iberet dgn pati delima tu tpi makin drop pula, ada tips tak ? 😭😭

25 Balas

sy mkn buah jambu batu campur dngan limau.. letak garam sikit jerr, hb cantik naik... dri 1st trim smpai 2 trm, hb tak pernah turun..

Sy on maltofer 3 bijik Bru hb baik..pernah on ferros fumarate sebijik+zincofer sebijik,hb makin drop walaupun dos dah pling tinggi..

saya pun makan iberet juga hb ok sbb sebab makan denga jambu batu , plus timing makan sebelum atau selepas 2 jam tu kena jaga

Sila makan ubat iron dengan vitamin c macam jus sunquick. Lebih baik penyerapan

1mo ago

😢😢

sama sis drop .. saya dri 11.6 drop 9.9 😭😭 dok thu apa salah .. kena amik sample najis

1mo ago

sama la sis. sy minggu dpn kna amik sample najis dgn darah 😭

saya pun xblh iberet 10 je...sy MKN sangobion baru ok...

try kurma cina..... Saya dlu minum mmg bgs. Hb pn cantik

makan buah delima sejam sebelum.. insha Allah hb cantek

Awak boleh try makan kurma sebelum sahur/sarapan

susu calla mom milk perisa blubbery