Baby masih bedung even nak masuk 4bulan dahh

Hi mommies nak tnya anak sy dari lahir sampai skrg kalau tdoq mesti kena balut tak kesah tdoq siang ka malam ka mesti kena balut..klu xbalut dia tak tdoq.. anak mommies ada yg mcmni tak??? Hmm taktau laa sampai brp bulan kena balut anak sy nii..Sy dh malas nak balut dia...btw kena balut dg kain batik tauu sebab balut dari kepala...klu balut dg bedung tak muat hmmm 🥺🥺🥺 nak bwk p mana2 susah sbb tak cntik lgsg balut ngn kain batik hurmmm nampak mcm baby zaman dulu

Baby masih bedung even nak masuk 4bulan dahh
46 Balas

Jgn fkir sgt psl cantik ke apa asal anak selesa, anak ni bukan perhiasan kita tapi anugerah yg perlu kita jaga.. Dah boleh train pelan2 lepas bedung, bnyk cara sbnrnya cuma mak2 kena tahan mental untuk cuba, cuba dan cuba. Anak sy belum smpi 2 bulan dah lepas bedung sbb mmg anak yg xselesa, anak jenis kuat berpeluh kan. Cara saya simple je, letak kain atas dada dia atau tidurkan mengiring bagi dia peluk sesuatu. Nak lepas bedung ni pn kena co-sleep dgn anak la sbb kita kena kerap pegang dada anak bilamana dia terkejut.. dekat sebulan jg sy train anak tdr bgni lepas tu anak dah biasa, skg 6bulan anak x pernah terkejut lagi. Saya perasan start anak masuk 4bulan dia dah biasa tidur mcm baby besar. X pernah terkejut dah..

bby sy bedung smpai nk masuk 5 bln. siang mlm bedung tp sy bedung tgn jela dr lahir. sy pakai muslin swaddle yg besar tu. kain pun sejuk. sy strt cuba cerai bedung bila sy perasan bby dh boleh tido sndri tnpa sy dodoi ngempeng dia. sy betul2 ceraikan bedung bila mlm sy perasan dia asik ngelupur gerak sn sni cuba keluarkan tgn last2 bedung tu naik smpai leher mcm nk jerut leher dah. padahal kemas dh sy bedung mybe tenaga dia mkin kuat bila nk kuarkn tgn tu smpai bedung jd longgar. bila nmpk gtu mmg sy tk bedung dah risau tk sedar trjerut leher plk. rupanya okay je dah dia tido mlm tnpa bedung pun. gtu la kisah cerai bedung anak sy. tp tido siang still ada moro refleks tu sy kne teman sebelah tido klau tak dia tido kejap je. huhuhu

comel nyaa 😭😭😭 saya rasa bedung dengan tak bedung pun ada kebaikan dia, macam anak saya baru sebulan awal lahir tu mmg tak suka di bedung tapi paksa jugak start tiga minggu dah jarang bedung sampai la skrng sebab kalau bedung je dia paksa bukak tangan dia mesti terkeluar sampai kena tape dengan kain lain kat tangan dia bagi dia tak bergerak, kalau tidur tkyah cakap lasak sampai kita kena ketepi tangan kaki asek bergerak je kalau berjaga, anak sis suka bedung elok duduk diam okaylaa ada baiknya 👍🏽👍🏽 tunggu je sampai waktu dia pun tk minat dah nak bedung,

Untuk pengetahuan sis anak sy bedung sampai dia 9m and bedung pakai kain batik jugak… Bagi sy kalau bedung baby time tidur.. Dia tidur lebih nyenyak dan lama… Bila dah lebih dua jam dia tidur dengan bedung sy akan buka bedung dia untuk dia bangun.. Bila dapat tidur y cukup baby xbanyak meragam.. Bila kita bedung anak guna kain batik y cantik.. Maka cantik lah jadinya anak kita tu.. Jngn nak malu bedung anak pakai kain batik.. Dan nmpk mcm zaman dulu.. Sbb benda tu nmpk unik sangat..

Ikut demand bby . Anak sy pun 4bulan masih bedung . Lama2 bby akan stop sndri . Tak penah pulak dgr bby nak bedung sampai umur 2/3tahun . So ibu2 yg terpaling ibu tu sudah2 lah mengajar mcm awak terpaling mak . Setiap bby lain2 ragam lain2 demand . Anak awak maybe bukan jenis meragam kalau tak bedung . Setgh budk high demand mmg kene sentiasa di peluk mental ibu pun dapat rehat . Just bg support untuk new mom

6mo ago

yang lain pun rileks2 je , kita enjoy journey masing2.. hihi

Haha geram je tengok berbedung gitu,nampak selese betol dea centu,bia jela ibu dea nak bedung sng tido ke ape ke,kalau dea nk buai pon kasik jek,tayah fikir sgt cakap2 org. Anak sy dr 2 bulan x nak bedung kalau bedung mmg jerit saje dea so mmg sy tak bedungkan. Tak peduli ape kate org nanti tgn kaki tak lurus la padehal tujuan bedung tu nk tiru alam rahim.anak kite sis,kite jage susah sng ke mmg kite yg hadap. Pedulikan mulut org

Biar le sis kalo dia nk bedung..anak 1st saya nk bedung smpai le umur sthn..dr napkin bwk ke kain pelikat abi dia sbb x muat dh kn..lama² dia sndr xmo dh bedung..yg no 2 lak jenis xnk bedung..jenis senang tdo..mengiringkn dia haa tdo le..yg no 3 ni br 6bln masih lg nk berbedung walaupn nanti tgn dia keluar..janji awal nk tdo tu kena bungkus..layankan je sis..nanti² rindu lak anak masa baby ni..

Masha’Allah comelnya dia.. anak sy yg no 3 pun sama, baik tdur siang,ptg atau mlm kene bedung.. kalau tak bedung dia tak tdo.. sy bedung smpai 7bulan.. lps dari 7bulan sy bedung tangan shja.. dlm 2/3 weeks then slowly sy lepas.. Alhamdulillah smpai skrng dh 1year 1 month dia dh boleh tdur elok.. 😂 tgk baby dibedung teringat anak sy.. hahaha comel je😅🥰

Comel sngt baby ni. Ank sulung sy pun mcm ni. Tak bedung susah sngt nak tidur. Smp 7 bulan baru la slow2 cerai bedung, masa 4bulan tu dah pandai meniarap, sy lps 1 tgn. Dah pass, 2 tgn pulak smp la dia lps sendiri. Mmg ambil masa. Dulu sy pakai bedung saiz 200 cm x 200cm mmg besar 😆 dan Kain sarung ayah nya sbb kain dia sejuk selesa.

Comel la anak tuuu hahaha gerammm tengokkkk. Anak saya taksuka bedung, kalau bedung je nangis2 mintak bukak. As lomg as benda tu tak ganggu perkembangan & pembesaran dia okay je puan.. Btw saya tengok comel jee bedung dengan kainbatik tuu. Taknampak takcantik pun. Asalkan anak selesa ya puan.. Jangan stress2 tauuu mommy 😘