Acid Folic Dalam Sayuran Hijau?

Hi mommies. Nak tanya sebelum ni saya pernah berdiet dan memang ambil makanan bersayur hijau. Difahamkan acid folic pun terdapat dalam sayuran hijau. Sejak berdiet saya tak pernah ambil acid folic yg jenis pil tu. Dan selepas saya dapat tahu positif pregnant 6 weeks, doktor berikan saya pil acid folic. Soalannya : Takpa ke pregnant 6 weeks tu baru saya ambil pil acid folic? Sebab saya baca rata-rata komen, ada yg 4-5 weeks dah mula makan acid folic. Bayi dalam kandungan tak terlewat ke utk dptkan acid folic tu? ?

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Tdk sis, lgipun sis sblm ni ambl pemakanan yg sihat juga, x terlambat pun mkn bila sdh 6w, sy 10w bru buka buku klinik n start mkn ubat tu

3y ago

Baik sis, thank you ya. Semoga sis dan kandungan pun sihat sahaja. Aamiin.

VIP Member

Xpa sis. Sempat lg bolei truskan mkn. Dlm pemakanan kita mmg ad folic asid. Tp msih xmncukupi. Sbb tu kna ambik tmbhan dlm bntuk pil. 😊

3y ago

Alhamdulillah. Thank you sis for info. ☺️