Kad Pink Dan Scan Kehamilan

Hi mommies, nak tanya saya pgalamana pertama mgandung #7weeks ikut kiraan saya. Mana perlu saya dahulukan ke klinik swasta untuk scan atau pergi buat kad pink kat hospital kerajaan?? Sbbnya takut bila scan pg klinik terlalu awl untuk scan. Tq in advnd.

16 Balas

Kalu kes sy,sy call kkia dulu..tanya bila blh buka buku pink n documents apa yg diperlukan..sbb lain kawasan,lain punya cara..kat tmpt sy,dia perlukan surat pengesahan or scan result pregnancy..so sy tunggu sampai 8 weeks , baru sy gi scan..pastu gi kkia tuk set appointment..kalu ada kekosongan slot, blh dpt date awal, kalu x,tunggu jer la..sy punya 10 weeks baru boleh buka buku pink tu..so,kena jaga diri n kandungan tu..jgn lupa consume folic acid sbb ia sgt penting tuk baby😊

Sy mcm sis ikut kiraan sniri 7w . Fistly sy buat upt , then baru ke klinik utk confirm kan . Dkt klinik doc kate baru sebulan which is baru 4w . Doc mnx sy ke klinik semula lepas 2 minggu utk scan . Kalau scan time tu tak nampak pape lagi . After dpt gmbr scan tu nanti , baru g kk utk buka buku pink . Apepun , tahniah & semoga dipermudahkan segala urusan awak 🤗

5y ago

Wakakaka.. Ya genkkk pantang raya.. Chayo2 untuk kita...hihi

Kalau saya rituh, dah betul2 pekat line upt gi swasta dulu, mungkin sis kan nampak kantung je nanti. 8w keatas baru nampak heartbeat baby. Then baru gi kk bukak buku. Itu saya la. Kk tempat sis taktau la cane. Ikut sis la, kalau rasa was2 gi la scan dulu. Kalau rasa memang betul dah preggy, gi kk terus je. Nanti dorang buat app tuk scan pe semua. 😇

5y ago

Samasama

Better tunggu sampai kandungan 8weeks baru pergi klinik swasta. Time tu heartbeat baby pun dah nmpk. Then gmbr scan tu bwk ke kk utk bukak buku pink. Kalau pergi skrg, kdg2 kantung pun susah nak nampak. End up nanti u balik dgn hati penuh kerisauan. So better hold dl. Pergi farmasi beli folic acid siap2.

5y ago

Ok sis.. Tq

Scan dulu ntk cmfrmkn pregnant ke tak..baru buat buku pink..senang nti klu nurse tnya..kita dh ade gmbr scan tu ntk sahkn kita mmg tgh pregnant..

4weeks dah scan dkt klinik swasta Sbb biase dkt kk dah 12week baru buka buku . Before checkup dkt kk . Saya checkup klinik swasta dlu .

Sis boleh pergi kk dulu utk booking appointment date buka buku pink. Then, lpas tu sis blh laa pergi private clinic utk scan baby 😊

5y ago

Owh blh jgk mcm tu kann.. Ok sis.. Tq

Better buat buku pink dulu.. Klinik kk dalam 10 minggu da boleh buka buku pink.Tahniah jaga elok2 kandungan ye.

5y ago

Tq sis..

Scan dulu pun boleh. Sbb masa saya buka buku pink di KK nurse tanya ada buat scan tak sbb dia nak tgk 😁

5y ago

Tq sis

sy trus wat buku pink msa 8week n scan kt kkia je.. ari tu msa 21week bru sy scan kt swasta..