Feeding baby

Hi mommies Nak Tanya, normal ke if baby 1month 8 days masih minum 2oz, sbb ramai Kata baby 1 month kena minum 3-4oz. Tapi baby I minum 2oz je. Kadang2 minum 3oz tapi confirm Akan muntah balik. Berat dia okay 1 month check up, naik. Cuma takut berat dia bagi 2 month old pulak.

15 Balas

Bagi saya, penyusuan baby rely on demand baby puan. Perut baby kita tak sama dengan baby orang lain. Kalau kita rasa nak ikut sangat orang kan Puan, memang Puan akan rasa gelisah , anak tak cukup susu la apa lah. Padahal anak tu dia demand itu setakat tu. Asalkan anak kita sihat, berat naik comey, cun dah tu. Jangan dengar cakap orang sangat tau, yang jaga baby kita tu kita, bukan dia orang yang suka cakap itu ini🤍

kita as ibu kena pgang prinsip ni. jgn dgr kata org..sbb perut bby masing2 xsama. klu bby u blh minum 2oz per feeding, continue saja. klu naikkan..naik 0.5oz dulu and see if bby ok or tak. 3-4 oz utk bby 1mth banyak ya. dhla fm ni jenis lambat hadam. klu overfeed mmg muntah saja. my bby 1mth 2oz per feed. skrg 4mth 3.5oz-4oz per feed. tiap kali checkup berat tinggi semua ok

3mo ago

Sebab..

anak sy 2m baru 2oz. sbb ank sy suka muntah memancut. 3bulan 3oz. 4bln oz. skrg dh nk masuk 8bln still 4oz. pernah try bagi 5oz, dia muntah balik. dri 3bln smpai 6bln bagi susu jarak 4jam pulak tu. dia suka tolak susu. tpi bulan2 berat naik cantik je dalam graf putih.

baby girl sy dr newborn minum susu 3oz je..skrg dh 2 tahun pn masih lagi minum 4oz je dh kenyang.. skrg mknnya taknak..kdg² mkn la roti putih tu bberapa cubit..tp alhamdulillah sihat elok je..😅

ikut pada demand baby sis. jgn dgr ckp org. boleh nampak tanda kalau baby rasa tak cukup menyusu. so dari situ sis boleh tambah 0.5oz dulu tgk mcm mana. lain baby, lain perut dan demand.

Kesian baby, nak cakap tak pandai lagi k, cukup tu demand baby, 3 - 4 oz tu byk, kalau dh nampak baby overfeed, kekal kan oz yg biasa dia minum, naikkam sikit2 bila perlu, jgn sekali terus byk.

jgn dngar cakp org... anak sye dari 4bln shinggalh skrg dh 1thn 8bln masih mnum 3oz klau bgi lebih pn dia tak kan hbis... berat dia masa baby pun elok jeee naik dgn cantik...

Jangan dengar cakap orang sis. Saya anak masuk 6 bulan. Minum 2 oz kdang 3 oz. Bergantung. Kalau paksa minum kang muntah, kita juga masalah.

Demand setiap baby tak sama, puan. As long as berat anak ok, anak nampak sihat. InShaaAllah semuanya ok. Puan jangan risau, ya 😊