Gain baby weight

Hi mommies, nak tanya macam mana nak naikkan berat badan anak ? Anak saya makan bubur 4x a day. Dan sebelum ni masak 2 genggam beras sehari. Bnyak jugak kuantiti dia sekali makan. Anak saya tak ada masalah makan, laju je dia bab makan. Tapi dari bulan lepas berat asyik drop, saya jafi stress. Sebab anak suka makan, apa yg saya silap ? Any suggestion ?

4 Balas

Saya share cara saya ye.. Anak dah 9 bulan kan.. 9 bulan dah boleh makan tekstur kasar kan.. Saya dlu selalu tumis bawang putih (antibiotik semulajadi utk anak). Boleh pilih nak guna olive oil, palm oil atau butter. Bila dah naik bau, masukkan air sikit kemudian masukkan protein (ayam/daging/ikan) dan last sekali sayur.. Bila lauk ni dah masak, saya campur dengan nasi biasa dan blend kasar guna hand blender. Minyak utk naikkan berat anak dan bila buat cara ni, kandungan karbohidrat dari nasi tu lebih banyak berbanding buat bubur biasa. In between waktu makan pulak, saya selalu bagi anak kunyah2 snack baby. Sbb dia pun suka makan jugak.. Snack baby tu saya pastikan yg takde gula/garam tambahan..mmg beli yg organic atau yg sihat/khas utk baby..baby cookies pun saya selalu bagi, elok utk tambah berat dia.. Sbb baby saya sangat2 aktif, jadi perlu kalori yg lebih..

4y ago

Kalau baby dh umir 7 bulan ke atas dh boleh ubah tekstur kasar. Gusi baby dah cukup kuat utk hancurkn makanan dan usus baby selepas umir 6 bulan dh cukup matang utk hadam makanan. Sbb tu kkm suggest bagi solid food selepas umur 6 bulan 😁 tak perlu risau ya.. Lagi lambat ubah tekstur makanan lagi tak elok utk anak sebemarmya sbb kemungkinan akan bawak kepada mslh speech delay

Banyakkan makan yg something yg boleh gain weight byk. Bby saya nak masuk 9bulan, berat 8.7kg, saya byk bg dia makan kentang, avocado, daging. Alhamdulillah. Recipe pun sy byk tgok kt theasianparenting

Try buat bubur daging.. Add lobak n kentang.. Renjis2 dgn oliv oil..

5y ago

Bubur daging tak pernah lgi. Will try soon .Tapi bubur dia mmg saya letak bnyak sayuran, cherry tomato, lobak, brokoli, kentang ayam. Thnkyou 😘

Anak umur berapa mommy? Mungkin sebab dia makin aktif?

5y ago

9month, saya pun fikir macam tu, tapi nurse and doc buat saya rasa tertekan fikir pasal makanan dia. Diorg kata teruk sngt berat turun 😪