gastrik & minum gula

Hi mommies, nak tanya if anyone ada tips. I'm now 25 weeks pregnant, I akan kena buat MOGTT (minum air gula) masa 28 weeks nanti, tapi ada benda yang saya risaukan, saya ada gastric, nak MOGTT tu kan kena puasa dari pukul 10 malam, yang jadi kerisauan I, dengan masalah gastrik ni, selalunya by the time I kena minum air gula tu, perut I dah banyak angin (gas) and buat I mual² sebab perut kosong & pedih, which means I akan termuntah kan balik air gula tu 😢, then I akan kena repeat minum, and want to avoid that. Ada tips tak nak elak? Or anyone ada pengalaman?

2 Balas

sm sy ritu. awk makanlah benda berat skit dlm jam 6pm.pstu sblum jam 10 tu amiklah milo suam dgn roti sekeping dua. minum air msk gak sekali.niatkan dlm ht baik2. insyaallah ok.

saya pon gastrik. doktor pesan sebelum tidur jangan makan berat. banyakkan minum air. esok tu minum air gula okey ja takda rasa nak muntah ka pa