Booking hospital bersalin

Hi mommies, nak tanya bila ye masa yg sesuai untuk kita booking hospital untuk bersalin nanti? And perlu ke kita buat check up dkt hospital swasta kalau plan untuk bersalin di hospital swasta? Sebab selama ni check up dkt KK. Saya first time mom to be, sekarang baru 16w. 🥰

2 Balas

Bila bila boleh sebab most private hospitals required 2 or 3 times antenatal checkup. Pengalaman saya, saya bukak buku kat hospital swasta masa 20weeks++. Sebelum tu fully KK. Bila dah buka kat swasta, saya terus stop dengan KK. Proceed kat swasta sampai la bersalin hehe.

masuk trimester 3 nanti boleh dah start survey hospital yang awak prefer untuk bersalin. ada hospital yang perlukan minimum 3 kali checkup kat sana sebelum bersalin. kalau boleh, pilih hospital yang dekat dengan rumah, sebab if anything happens, senang nak ke hospital.