Ada tips tak esok nak kena minum air gula 🫠🫠

Hi mommies nak tanya ada tips & flow macam mana minum air gula di KK tak ? 🥹 kitanya nervous lain mcm dahla kena puasa start 10pm kan 😭 mmg lapar terus lahh… then dia suruh tunggu 2 jam kalau kita balik kena datang ngam ngam ke macam mana ? Helpp mee

4 Balas

Minum air gula starts on 8:00/8:30am ikut timing kk u. Kalau macam kk i start 8:00am 8:00 - letak ic dekat bakul MGTT (bhgn saringan) 8:20 - ambik darah, bagi buku pink dekat staff nurse bahagian ibu anak 8:30 - nurse pass air gula, suruh mark time i start minum 10:30 - nurse panggil untuk amik darah after minum air gula & boleh balik result darah minum air gula dapat biasanya petang hari yang sama, kalau ada nurse call, means u sangkut air gula, ada GDM in pregnancy. Kalau takde call, in next appt nurse/doc akan inform u punya result gula. Tunggu 2 jam tu kalau kat kk i, dorang tak kasi balik la, kena tunggu situ. Tapi i balik je sebab dorang bukan tau pun hahahahahahhaha 😭 baring kat rumah lagi seronok & relax bebas. Tapi no food no water sepanjang 2 jam tu la. I datang kk balik around 10:15 camtu dah standby nak amik darah semula haha

1mo ago

Wahh detail nya baru paham terima kasih sis sudi share tips ❤️❤️

minum jaa sis.. jgn fkir apa²... saya harituh telan ja.. kk bgi perisa oren... spare air masak.. lpas minum air gula boleh minum air masak skit.. pastu saya letak minyak angin kat blkng ngan depan .. hidu² bau minyak angin... mcm kk tempat saya takboleh balik.. kena tunggu kat klinik... btw goodluck sis

1mo ago

Harap harap boleh balik 🫠😩 semoga tak muntah esok🤣🤣 btw thanks awak ❤️

Sy baru je lepas minum air gula hehe , suam pulak tu ada flavour oren sama mcm flavettes 🙈 sedappp hahaha okay je sis jgn takut sgt , sy 2 kali teguk setel dh . Sy tnggu je kt kk sbb dlm masa tnggu tu ad appt dgn nurse jgk so tkrasa sgt 2jam . Jgn fikir tksedap fikir sedap je mesti boleh ♥️

1mo ago

Ohh ada appointment ya harap harap boleh tahan la dah la sekarang tak tahan lapar 🫠🤣

Gudluck sis. Saya kena minum bila nk dekat due date sbb tkdk family history kencing manis. Cumanya sbb umur lebih 25 tahun ja. So nurse kata nti next appoinment tkde minum air gula. Rasa lega 😂 cumanya kena tunggu la nti akan minum jugak nk dkat due date 😂

1mo ago

Boleh jdi jugak tu. Saya pregnant berat turun 2 kilo 😂 tu yg bmi smua normal. Skrang ni kena maintain ja tkleh mkn bnyak sgt. Rugi tak maintain nti berat naik 😂