Breastfeeding

Hi mommies. Nak minta pendapat, ada tak mommies berpengalaman sebelah breast sahaja yang hasilkan susu. Lagi sebelah macam kering susu. Please advice. Rasa macam down pun ada everytime pump, sebelah breast je yang ada susu. Thank you mommies ❤️ Edit: saya tak DF sebab baby tak latch even dah banyak kali try. Jadinya pump and bagi ke baby dalam botol. Tq~

7 Balas

baby saya kerap df side kiri je maybe dia selesa tapi saya cuba seimbangkan both side! caranya, bila baby dah df belah kanan, so next df mesti belah kira pula. selang seli so both side akan ada penghasilan susu yg sama & lagi bagus bila baby df, suction lagi kuat dari kita pump tau!🥺 jangan pump time awak stress, time awak penat, mmg akan affect sikit & jaga jadual pump! lagi bagus, awak amalkan makan kurma, banyak minum air kosong & makan makanan yg berkhasiat! jangan risau, semua ibu ada rezekinya! awak kuat, try dulu 🤲🏻 who knows it works! 😘 hope it helps! 💓

Ada cuba minta tolong nurse untuk check lekapan baby atau minta bantuan lactation counselor? Dah check anak ada tongue tie?

keep pumping. memula saya pun gitu. lelama ok dah walaupun tak sebanyak yg sebelah lagi, tapi alhamdulillah banyak juga

Guna hujung jari tolak ke arah puting utk sebelah yg kering susu. Buat sampai keluar susu. Anak sis berape besar?

Cuba df baby, and pump more time dekat breast yg tak keluar susu. Try urut dan hand expressed ya

kalau df sebelah tuh ada tak?, cuba bagi baby myusu, kot cara tuh bole buat susu keluar.

jgn stress, tu blh buat susu tak keluar. anak umur berapa ni?