Breastfeeding & Pump Journey

Hi. Nak tanya, ada sesiapa berpengalaman sebelah breast saja susu banyak, sebelah lagi sikit? Breast saya sebelah kiri jenis puting buta. Bila picit ada susu, tapi bila pump sikit sangat keluar. Ada cara tak nak bagi keluar banyak? Bila bagi baby breastfeed, nampak dah lena & sucking makin slow, bila cabut tak lama tu dia menangis. Mungkin tak puas & tak kenyang. Dan ada tak yang breast asyik leaking every 2 hours, bila pump 1 oz pun tak sampai 😅 reason saya start pumping sebab haritu breastfeed baby, after sejam baby tak lepas menyusu. Jadi saya cuba nak tengok berapa oz yang dapat since paed cakap my baby should drink 1.5 to 2 oz per feeding. And kebetulan masa tu baby pula kena warded due to jaundice. Till now still bf and pump. But everytime pump kanan dapat 1 oz, kiri tak sampai pun 1 oz mungkin half or quarter of it sahaja. By the way for info, anak baru hari ke 12. Sedih pula bila tengok hasil pump 20 mins tapi kadang 1 oz tak cecah 😭 #firstbaby #firsttimemom

4 Balas

untuk puting tenggelam/rata boleh guna nipple puller atau shringe utk timbulkan nipple tu. kalau utk directfeeding awak boleh guna teknik sandwich semasa menyusu kan baby awak. boleh follow lactation counselor nad masrom dia ada ajar teknik sandwich. berapa gap awak pam selalu utk setiap sesi? awak pam berapa lama ya? size corong pam awak dh betul? cara penggunaan pam mcm mana? semua ni boleh mempengaruhi susu yg keluar semasa awak pam.

1y ago

boleh cuba marmet nnt awak. semoga journey penyusuan awak dipermudahkan❤️🥰. awak mommy yg hebat. awak boleh buat. most welcome😘

Hai. Kadang pump tak sama bila anak bf. Normal bila anak suck akan mudah terlena lagi mudah kalau baby kena kuning macam anak saya. Ya bila tarik dia akan menangis. Teruskan je bf pada breast yang puting buta tu mommy.

1y ago

Ya, betul. More demand more supply

Mungkin utk nipple buta boleh try nipple shield for temporary measure. Saya dulu pun kiri nipple buta, bagi anak hisap dgn nipple shield. Lepastu lama lama nipple timbul and boleh bagi direct je. Harap membantu

normal