Rase sedih dan sangat sensitif

Saya mengandung baru masuk 8 minggu, saya alami alahan yang agak teruk sampai nak makan pun tak bole makan satu sudu pun mesti muntah balik, saya selalu gak mengadu kat suami saya x larat perut saya sakit rasa macam berangin tp suami buat macam tak endah je ape yang saya luah kan to ,saya sampai x larat nak masak hanya baring je ,badan saya sakit sangat tak tahu knoe makin hari makin sakit sampai nak tido pun susah ,tp suami x paham hari² ade je salah saya kat mata dia, bile saya mengadu sakit dia mara saya cakap (abis nak abang buat ape) hati ni rase sedih sangat hari² menangis , bile saya tetibe rase nak makan bende ade je alasan suami saya lain yg saya nak lain yg dia beli ,dia akan beli ikut ape yg dia nak makan, saya suri rumah sepenuh masa jarang saya dapat keluar bile keluar pun pegi rumah mak mentua sahaja , bile saya ajak dia pepusing ade je alsannye ,saya penat la duduk rumah je , saya nak keluar pepusing je tu pun susah nak bawak sampai saya penah ajak dia keluar tapi minyak saya yang isi tetap dia susah nak bawak, dari memula kawin lagi dia janji nak bawak saya jalan tapi sampai sekarang tak de ,asek nak menipu saya sahaja ade je alasan dia,kengkadang saya pikir mungkin dia malu nak bawak saya ye la saya x cantek buruk hitam gemuk jadi mungkin dia malu dengan orang yg tengok dia bawak saya nnti, selama ni saya memang jarang masak sebab dia jarang nak makan kat rumah walau pun saya masak ,dia mesti nak makan rumah mak dia, td dia balik tengah hari cakap dia lapa, saya x tahu yg dia nak balik makan jadi saya x masak sebab selalu bila saya masak mesti jadi membuang ,pastu saya cakap la kenapa x cakap nak balik makan, bole saya masak, tetibe dia tengking saya dia ckp yg saya menyentap ,pasto ckp (abis aku da x bole ke nak balik rumah) hati ni sedih sangat pasto saya terus diam,bile dia pergi kerja balik saya jadi kenangis meraung² sengsorang ,saya rase x de sapa yang sayang saya semua orang same je,dulu family saya buat saya sekarang suami saya buat saya cam ni 😭saya rase nak lari pergi jauh dari semua orang ,saya x kuat da saya penat hidup cam ni 😭 #7bulankawin #firstbaby

12 Balas

Saya pun pernah alami masa awal mengandung anak ke dua, sekarang dh nk masuk 29weeks.. Mengadu sakit itu ini, xlarat sakit kepala sakit seluruh badan dia buat x endah je.. last2 ape yang dia nak ape dia ckp and dia marah sebab itu ini x kene saya diam, kadang2 saya lawan balik (ingat aku ni bibik kau ke)... bukan nk kurang ajar.. bapak saya pun x buat sya mcm itu.. dijaga elok dn baik.. Last2 dia buat hal sendiri, dia merajuk dia dtg sndiri kat kita ni.. Mood swing ibu mengandung pun ada tahap nya jugak... Kita ni bukan bibik untuk para suami, time kita pregnant ni lah kita yang harus mnta tlong dari suami tapi berpada2 lah x semua kerja nk suh dia buat... Mane yang xlarat tu aje...

3y ago

Tapi sis awak sabar ye, masih awal lagi kandungan tu... jngn stress sgt x baik untuk baby dn awak.. abaikan je ape dia ckp dn nk buat... #loveyourself #weallsupportyou

harap awak kuat ya.. jangan terapkan fikiran negativ dalam pikiran tu.. x elok tuk awak n baby.. biasa la ibu preg ni kan memang sensetive sikit.. awak buat je apa ii yg awak nak buat dlm rumah tu tuk ilang kan stres.. macam zumba ke.. tgok citer korea keee.. atau movie pape.. kalau x larat masak x paya masak.. x salah pun pentingkan diri skejap.. sbb orang x rasa alah preg ni macam mana lagi ii lelaki.. harap hubungan awak n suami cepat okey la yee

em..awal lgi bru 7 bulan khwin dh rasa xnyaman dgn suami...🥺 lps ni sis inform suami, klau nk balik mkn tgh hari wssp dlu sbb sis tgah preggy, xlarat nk bgun dn siapkan mknan...yg pnting skrg, sis positif kn diri sndiri...sis bgun awl pgi, mandi dn makan...santai2 tgok tv, bleh tngok video2 ceramah d youtube untk kekuatan rohani sis....sis kena kuat untk diri dn baby sis, sbb keadaan sis bole bawa tekanan dn depression...

harap awak besabar dmi baby dan awak...saya lg teruk dah 38 week masih kna tinggal suami prgi jalan2 dgn kawan2 dia...mula2 memang marah lah...tpi skarang saya mcm tak nak kesah dah dkat dia...dia balik awal ataupun lewat saya just lihat je...yang penting skarang saya dan baby sihat dan...sayabtak sabar nak tunggu kelahiran..

jgn stress sgt sis . Abaikn je suami tu huhu , fkir ksihatan sis & baby .. jgn stress sgt sbb akan ada effct kpd bby jgk 🥺🥺 .. makan benda yg sis nak makan laa , food panda kn ada ..

Semoga Allah lindung awak dan hantarkan org yg baik2. Baby tu jadi bestfriend,jgn stress2 mommy. Allah tu maha adil. Besar pahala kita. Kuatkan diri ye

sis doa kn balik alahan teruk tu dpt kat suami, utk dia belajar dri kesilapan.. baru dia tahu betapa sakitnya alhan kita nk hadap..

Ya Allah ciannya sis..moga diberi kekuatan dan suami berubah..baca kisah sis ni nk nangis rasa..saya harap suami saya xcm sis..

Hmmmm sabar la . Biarkan suami awk idup mcm tu .. jage kndungan elok2 n Nnt baby lahir jage baby baik2 yaa . Xmau stress taw

Jangan stress stress tau , kesian baby , sabar ye