pujuk baby lepas susu

hi mommies macamana cara nak pujuk baby lepas susu? sebelum ni kalau nangis je saya bagi susu tapi dokter tegur tak boleh sebab susu yang saya bagi tu dah overload untuk perut dia. kalau lepas susu dia masih menangis try pujuk dia. tapi saya tak tahu la cara pujuk dia. so mommies bole tolong?

2 Balas

Hi mom . Baby meragam tak semestinya sebab nak minum susu saja , kadang perutnya , mengantuknya , tak selesa pampersnya . Macam saya , kalau baby menangis lepas menyusu , check perut dulu kemudian pampers . Kalau dah teresak sangat , dukung ikut selesa baby & mom , contohnya shoulder hold 5 minit tepuk belakang perlahan sambil berdiri kemudian posisi duduk 10 minit sulam tepuk manja untuk baby betul2 tidur kemudian baru letak atas tilam . Kadang baby dah mengantuk , tak kena cara dia nak tidur sebabtu meragam walhal baru lepas minum . Kena try dan error cara baby tidur ni nak dia sendiri selesa , mungkin kita ganggu dia tidur tu pun salah satu sebab .

dukung upright, bawa dia ke tempat lain. Bagi dia tengok alam yg luas, rasa nyaman bau segar