Pregnancy GBS

Hi mommies, kat sini ada yg on Antibiotic waktu bersalin disebabkan GBS (keputihan)?

14 Balas

Sy sehari sebelum bersalin baru dpt result positif gbs.. Tu pon nasib hospital amik test tu sbb masa 38 week warded igtkan ketuban leaking..rupanya keputihan.. Kena g ambil segera surat tu dan tunjuk pada doctor kata ad gbs.. Sy Doc on atibiotik dalam labour room tu sbb g hospital dah buka jalan 6cm..mgkin stgh org on awal antibiotik..

Hai sis, saya pon baru je detect +gbs on 16w. Haritu doc bagi ubat candida tu, sehari je gatal dia hilang. lepastu dia jadi balik 🥹 Skrg tgh on tablet antibiotik ja. Saya memang takboleh nak pakai panties sbb kalau pakai memang merenyam le gatal nya. Sis punya pengalaman lepas bersalin macam mana? Baby ok ke? Saya risau la

9mo ago

sy kalah pki pantiliner.lagi teruk gatalnye.mlm2 sy x pki panties.kdg tu sy scratch smpi pedih2.

Nak tanya, Dr detect GBS +ve macamana...? Sebab waktu sy pregnant anak sulung Dr Hosp A ni cakap sy GBS tp xde pun test ke apa. Terus bg sy antibiotic. Bila sy bleeding teruk husband bawak sy Hosp B, Dr pakar Hosp B marah sgt sebab Dr Hosp A pandai-pandai cakap mcm tu tanpa buat any test.

4y ago

Kiranya Dr ad buat swab jugak la kt keputihan tu. Symptom dia gatal teruk ke kt area bawah tu..?

Sy gbs +ve. Belum bersalin, 8 bulan lebih usia kandungan. Teringin juga nak tahu pengalaman ibu lain yg ada gbs ni bersalin. Seawal minggu berapa dan apa action Dr pd baby lepas deliver. Utk on antibiotic tu pun masa masa. Harap ada yg share. Terima kasih

Saya gbs positive. Before bersalin doctor akan on antibiotic. Tapi masa saya dulu, saya lambat pegi hospital so on antibiotic kejap je. Lepas tu baby kena monitor sehari dekat hospital. Alhamdulillah sekarang baby sihat, nak masuk 5bulan dah.

Sy positif gbs.. Bersalin 40w 2d, sebelum bersalin mmg dia bg antibiotik before msuk labour room.. Baby just kene tahan scn 1 hari je tu pon bukan sbb gbs tp sbb kepala baby bengkak sikit (bersalin vacuum)

Saya sis . Sebelum bersalin on antibiotic, anak pun kene on antibiotic lepas bersalin 4hari juga kt ward sampai anak stabil

sy x.. alhamdulillah

Saya ada

Sye ade