Saya positive GBS

Mommies kat dalam ni.. ada ke sama mcm saya .? Positive GBS . Baru 14w . Pergi kk and dpt result swb test aritu . Katanya saya ada GBS . Lepas google and baca ... Saya rasa down sgt.. sedih sgt . Saya takut jd ape2 pd baby (2nd baby) .. sbb saya pernah ada pengalaman baby meninggal dalam kandungan ( 1st baby ) . Saya takut sgt . Harap perkongsian dr ibu2 yg ada GBS mcm saya dpt pulihkan semangat saya . Sedihh sgt2 skrg . Dokter suruh positive je .. jgn risau .. tp tetap risau n sedihh . #pregnancy #mommysedih

8 Balas

Xperlu down.. dh thu dri awl ada GBS bole mncegah.. mkn jgn mnis2.. kerap tukr pnty liner.. psti kn jga kbersihn.. sy pn sme ada GBS so msuk 6 kotak ubt sy dh guna utk insert kt vagina tu pn still ada lgi Keputihn.. cma doc pesn nti sblum berank akn dpt drip antibiotik agr bby x kna jngkitan tpi bby still msuk wad lh sb nk pntau.. doa yg baik2 ye sis.. sy skrg dh 34 mnggu 2 hri..so sy nsiht sis xperlu down.. nti gnggu bby lak dlm tu stress..

4y ago

in shaa Allah amiin . terima kasih . rasa ok dah sikit . lelas dgr pengalaman ibu2 yg sama mcm saya .... im not alone . ada lg org lain sama mcm saya ....

Saya sebelum nak bersalin kena gbs pastu dekat bersalin doktor masuk kan ubat kat dalam lubang kita untk gbs doktor kata lebih 3 ke 4 jam anak tk kan kena monitor klau tk kena monitor tgk baby cam mana pikir positif sis jngan makan minyak kelapa dara ke apa sebb saya dekat bersalin lendir dari putih tukar hijau cair

3y ago

Klo GBS mmg xleyh consume kelapa dara?

dun worry sis, gbs positive bukan penamat segalanya..xbahaya pun pada ibu cuma masa nk bersalin nti kena bgtau pd nurse@doctor, nti dia akan on antibiotik pd sis, antibiotik ni fungsinya supaya baby xdpt infection gbs dari ibu ketika bersalin secara normal. survival chances utk baby adalah tinggi so xyah risau ye.

4y ago

😢 perasaan saya kot yg terlebih risau.. takut jd lg mcm dulu

positif jer sis..jgn risau..masih awal dan masih boleh mkn antibiotik..insyaAllah ok tu..sy 2 minggu lagi nk due date baru tau ada gbs..sbb dh terlalu lewat tau sy terpaksa bersalin czer 11 hari sebelum due date utk selamatkan baby drpd terkena jangkitan..skrg alhamdulillah baby sihat dan dh 34hari dh

4y ago

doktor memang sarankan czer..dlm pd yg sama dia bg pilihan nk normal ke czer..klau normal dia kata memang akan bg risiko pd bby kena jangkitan kt paru2 dan otak..sbb bersalin normal kan bby keluar dr vagina so memang terlalu dkt dgn jangkitan tu..klau tahu awal insyaAllah boleh cegah dgn antibiotik..last2 sy ambik keputusan utk czer jer utk selamatkan bby..alhamdulillah bby ok..cuma seminggu selepas bersalin tu bby masih kena pantau la..bg antibiotik seminggu..skrg alhamdulillah xda apa2..

sya dh 32minggu bru dpt thu ada gbs,,tpi xteruk sngt...skrng kne follow o&g smpai brsalin....in sya allah....fikirkn yg baik2 untuk kte ngn ank.

Saya faham perasaan gelisah itu. Apa buat, dengar nasihat doktor dan nurse. Saya doakan puan selamat melahirkan anak ya.❤️

4y ago

Yes! Sentiasa berdoa dan berpesan kepada Baby ya.

nanti masa nak bersalin awk kena ambik antibotic dulu sblum masuk labour room utk cegah kuman jangkit pada anak..

4y ago

Klau ada leaking (air ketuban) sebelum sampai tempoh nak bersalin memang baby akan ada risiko dijangkiti kuman. gbs akan bagi effect pada baby atas sebab tertentu..sebab tu sebelum masuk dewan bersalin ibu kena ambik antibotic dulu bagi bersalin normal.. klau czer rasa takda masalah.. hospital government rasa takda masalah

Sakit tak sis buat swab test? Saya trauma dengan muncung itik tu.

4y ago

ada buat sis . dah dpt result saya gbs positive . sedih takut mcm2 ada . tp dokter ckp benda mcm ni biasa .. staff dia pun ada je yg gbs positive jgk . lepas 2w guna ubat yg dokter bagi , keputihan tu jd kuning balik .