Kawal emosi semasa mengandung

Hi mommies. Kandungan sy dah 12 minggu dan ni anak pertama utk sy dan suami. Dari sebelum sy tahu sy mengandung sampai hari ni sy sentiasa emosi. Selalu sangat terasa hati. Lagi2 dengan suami sy. Kdg2 dia xfaham perasaan kita bila perlukan perhatian dr dia. Suka malukan sy dkt family dia kata "sentap" kat sy. Sbb sy mudah terasa. Lepas tu bila sy tanya kdg2 tinggi suara kt sy. Bila sy bercakap kdg2 dia xdgr pun. Bila dia tgk tv, sy wajib layan cerita yg dia tgk. Tp bila sy tgh tgk cerita sy mst dia suruh tukar citer lain sbb dia xnk tgk citer tu. Semua benda sy je nk kene ikut dan faham dia. Tp dia xpernah nak cuba faham apa yg sy nak. Mcm tu juga dgn kerja. Sy xbekerja dr sblm kahwin. Sbb lps study sy masih xdpt kerja. Then lps kahwin dia pnh ckp xkisah kalau sy xkerja. Buat dropship pun xape. Janji sy boleh guna duit tu utk sy. Tp skrg dia mcm mendesak sy utk kerja. N baru2 ni dia terlepas ckp utk cover belanja rumah. Sbb dia bnyk hutang. So gaji dia mmg bnyk habis kt bayar hutang. Entah laa... kdg2 terasa mcm kahwin egn suami ni sbb dia nk sy cover belanja bulanan dia. Entah laa

6 Balas

Selalu memang macamtu sis , saya pun sama sampai sekrang cepat terasa . Selalu nangis sbb kurang perhatian , Saya rasa sis kena slowtalk dengan dia . Skrng saya tgh cuba kawal diri untuk tak emosi , suami kita mmg takkan faham dan cakap kita ngada ngada hm kita sama sis

2y ago

Sy dah pernah slowtalk. Lebih dr sekali. Tp tetap sama... smpai jd overthinking.