need support dari ibu2 semua, kalau perlu marah sy pun xpe utk sedarkan sy

hi assalamualaikum ibu2 semua dalam ni, sy baru berkahwin xsmpai 2tahun lagi, baru setahun lebih, alhamdulillah rezeki anak awal, 3bulan lpas kahwin dh pregnant, n skrg anak dah msuk 7bulan .. suami sy ni duda anak 3, sy awal2 dh maklum dekat dia, sorry sy xnak laki yg pernah berkahwin jadi suami sy, tp dia pujuk merayu dkt sy .. n fyi status dia tu dia bru bgtahu lepas kami tunang, itu pun sbb sy sruh dia jujur betul2 .. n sy terus mklum dkt dia, nak putus, n time tu ni pujuk utk teruskan .. okay xpe sy mengalah, sy terima dia .. expectations sy kt dia terus jatuh ke bawah soal kewangan, sbb dia perlu tanggung anak dia belah sana, jdi dia mmg ada time xberduit .. tp xpe sy cuba terima dgn hati yg terbuka, redha dgn ketentuan, ikhlas kan semuanya sbb sy nak bahagia .. tahun pertama kahwin mmg dugaan Tu byk, duit byk habis, ada sikit aset emas sy, sy jualkan atas sebab2 tertentu n niat nak tolong dia .. sy msih terima benda tu sbb sy anggap ni ujian rumah tgga, sy ikhlas kan diri utk tlg dia, saving sy dri 10k+ tggal 6k, sy kluarkan sbb dia ckp nk repair rumah utk keselesaan sy dgn anak yg bakal lahir .. tp still x siap juga sbb modal msih xckup, dia ada minta lgii tp sy awal2 dh ckp ni saving utk anak nk lahir, utk kehidupan kita klau awak xkerja nanti .. btw dia contractor, ada masa ada project, ada masa xde project, dia pernah xde project hmpir 2bulan ye, sy xharapkan pun saving dia tuu, entah ada entah xde .. sy pun xthu dgn komitmen yg byk tu .. rumah xsiap xpe, janji boleh berteduh time panas hujan pun dh syukur .. okay sy dh bersalin, berpantang dkt rumah ibu sy, 💯 family sy tanggung sy, sy ada ckp, tlg jgn tunjuk diri tu buruk dkt mata org, tlg ada commen sense, awak tu suami, byr blik ke atau ape2 yg boleh buat org sejuk hati .. xde lgsg ye dia buat .. senang ckp dia lepas tgn bila sy berpantang di rumah mak ayah sy, duit 1sen haram xde dia hulur, keperluan anak isteri dia ketepikan .. btw dia tggal sy kt sana taw, dia balik rumah asal dia dgn alasan ada kerja .. sy dah sttart rasa was2, sbb bila sy minta duit, alasan yg sama sy dpt, project xde .. dh klau xde project, xbole ke stay rumab mertua ni, bantu bini ni gi klinik, anak sy kuning ye semua, 2minggu pertama hari2 menapak di kk, sy bersalin cser taw, xde rse kesian ke kat mak mertua ni hari2 gi kk dgn bini .. mak sy nk msuk 60 dah taw, korg faham2 la kudrat org tua mcm mana ya .. dgn berjaga malam nya sbb baby sy 2bulan pertama mmg berjaga malam, mental sy rosak taw .. sy sampai fkir dia nk balik sana sbb nak rehat, xnak penat .. bukan sbb ada kerja, sy hampir meroyan nk bunuh anak taw, sbb menangis setiap malam, sy sakit gila time tu .. skrg anak 7bulan, kewangan dia msih sama, sy byk ikat perut kt sini, sy dh nekad xnak tlg dia dh, even sy ada saving, alhamdulillah anak sy skrg dia faham mak dia tgh stress, dia jdi anak yg senang nk urus, bila masa mkn, dia mkn licin sy masak, bila masa tidur, dia tidur, malam dah xberjaga dah, cuma berjaga utk tukar pempers mgkin xselesa pempers penuh, n dia smbung tidur .. sy bersyukur, anak sy senang sgt nak jaga, xbyk karenah .. terima kasih syg mama, terima kasih Allah, mgkin Allah hantarkan anak lelaki utk sy sbb nak dia jadi pelindung sy, pemberi kebahagiaan yg selama ni sy cari 😞 Terima kasih semua yg sudi baca smpai habis, doakan sy sentiasa tawakal, redha dgn ujian rumahtangga ya 🤲 sy xputus berdoa utk dia, utk kami agar dpt merasai bhagia 1hari nanti 😞

6 Balas

situasi sis sama mcm saya. saya time bertunang saya dah rasa was2 tapi sebab dah bertunang nak jaga air muka parents sendiri mertua lagi so decide teruskan perkahwinan. suami saya time tu kerja x tetap dia dok ikut bapak dia pi laut, mmg gaji x tetap dan saya yg byk tanggung keluarga. Saya yg keluarkan pembelanjaan bulanan mcm sewa rumah, kereta, makan, keperluan anak. btw saya kerja kilang ja mmg pi kerja naik van, dan saya byk mengalah bg dia pakai kereta ulang alik pi kerja. padahal kereta tu nama saya, saya yg bayaq. duit nafkah pun untuk saya sendiri pun saya x pernah mintak kat dia. barang2 rumah mcm katil, peti ais etc semua duit saya. dia masuk cuci kaki ja. masa saya mengadung anak sulung saya saya mintak gaji dia tiap bulan utk bayaq sewa rumah saja tp mcm2 alasan at last saya jgk yg kena bayaq sewa rumah. benda ni berlarutan sampai anak saya dah dua tahun. kerja x tetap sat berhenti kerja ni kerja kat lain lompat2 kerja. smpai satu tahap dia ambik hutang dgn ah long sampai viral saudara2 kawan2 dia kawan2 saya semua ah long tu ws contact mintak hutang. saya malu ada suami mcm ni. hampir nak bercerai sebab kes ni tp saya still bg peluang kat dia suruh berubah sebab saya x sanggup tgk anak saya membesaq tanpa kasih sayang ayah. ank saya sgt rapat dgn ayah dia. skrg saya tgh berpntang anak kedua, dia pun dah kerja tetap cuma gaji biasa2 ja. tp skrg saya tekanan sebab byk kerja rumah saya kena uruskan walaupun tgh berpantang. bila saya mintak tlg dia bwt dia kata saya ni byk bebel. saya smpai rasa tertekan sampai rasa nk bunuh diri. skrg ni rasa nak berpisah dgn dia makin kuat, sebab saya dah penat nak tanggung dosa melawan cakap suami.

4w ago

hakikat sebenar kan, isteri sggup bergadai utk pastikan kehidupan baik2 je .. tp suami mcm xtahu menghargai 😞 semoga kita semua diberi kesabaran ye sis utk teruskan kehidupan .. kuat demi anak

Awak berhak dpt bahagia awak sendri.. awak still kt umah fmily awak dr habis pantg ke smpi skg? Rumah tgga mne yg x diuji lg2 soal duit.. tp suami pn kne pndai main peranan.. rse x mampu dr segi wang, at least tnjuk la effort dr segi lain.. klu semua xde, ptut la dye duda..

4w ago

mmg dia la citenya yg problem.. perangai sama dia bwak dri kahwin first .. bingai

Sy doakan smga Allah permudah kan sgla urusan awak. Smga Allah kurniakan rzki yg mngalir buat awk dn ank awak. insya Allah. Buat sang suami...hargailah isteri mu itu. Sekiranya dia dah lelah dgn perangai mu pasti kamu akan menyesal 1 hari nanti.

semoga dipermudahkan segala urusan awk didunia&diakhirat.. allahumma aamiin yaa mujib 🤲🏻🌷

semoga tabah