Terlambat ke saya ?

Hi mommies ... kandungan 7months baru dapat telan obimin .. ada orang ckp kalau lambat makan vitamin, anak cacat 😭😭😭😭

16 Balas

Vitamin tak makan bukan penentu anak cacat atau tak, kerana vitamin hanya membantu sahaja utk perlindungan anak dalam kandungan. Kita boleh melindungi anak dengan memakan buah buahan seperti buah jambu, oren, kerana ada vitamin c, makan buah kurma dengan kerap kerana ada vitamin b, vitamin b untuk elak bone spinal. Minum susu untuk perkembangan tulang kuat si anak. Selagi kita jaga makan minum, tidak ambil alkohol, tidak merokok, tak makan gula dan garam berlebihan, tak ambil kaffien, إنْ شاء الله, anak dalam kandungan sihat. Amalkan makan kurma, minyak zaitun, minum jus delima, sayuran hijau..

Cacat atau tak tu, kuasa Allah. Jangan terlalu memikirkan yg negatif. Cuma, makan vitamin adalah ikhtiar untuk elakkan apa2 yg tak diingini dan pastikan baby membesar dalam perut dengan zat yg lengkap. Apa2 pun banyakkan berdoa, fikir yang baik2, dan amalkan pemakanan yg sihat. Sejak dah boleh telan obimin ni, pastikan jangan skip. Untuk baby tersayang membesar dengan zat yang sepatutnya 🤗💕💕

allahu..mindset mcm tu bahaya..sy masa anak ptama..week 10 bru makan acid folic tp mindset xpnah pn fkr mcm tu..alhamdulillah anak sihat walfiat cukp sifatnya..doa bbyk..insyallah ..skrg ni pregnant anak kdua..g klinik swasta ,scan dh 8w,doktor bg dua ubat then mkn yg tu je..and klo xg scan xmkn apa2 ubt pn..tp insyallah sy fkr positif je insyallah anak sihat sempurna..so awak jgnlaa fkr mcm tu ..

mudah2an x la.. ipar sy telan pun ubat dah lebih kurang mcm sis.. tapi lahir okey saja.. doa baik2 mudah2an sumanya baik.. jaga kesihatan n x mkn smbrgn dh cukup.. kalau ada mkn sayur bayam sayur2an pengganti ubat tu masa belum makan vitamin , kira okey lh tu

Cacat atau tidak itu ketentuan tuhan... Kalau yg mkn ubat pon nk kne..kne juga...makan ubat tu ibarat extra usaha kita utk anak sihat. selebih nya segala tu tawakal pada Allah.S.W.T janji kita dh usaha jaga kandungan..mcm tu lar

3y ago

now just teruskan jer makan obimin tu walaupun awak baru mula nk mkn...xpe...yg lain2 tu berserah jer ya...Yg penting mindset dan doa yg baik2 utk kandungan awak...

Jangan lah mengarut macam tu. Tu semua kuase Allah. Bukan dari ubat, ade org makan ubat dapat je anak tak sempurna. Cube buang sikap negative macam tu. Inikan kerja Allah bukan manusia 🤦

Insyallah Sis...Xde apa2...doa yg baik2...sy pn 7bulan baru boleh mkn obimin .. Sblum ni sy mkn folik asid je.. hb mng low Tpi sy cuba cari makanan tmbh kan hb sy ..

cacat ke tidak..itu ketentuan Allah..bkn trletak pada kata2 org...klau pemakann awk jg..brkhasiat..insya Allah xde ppe pom..nk lg cmfrm..buat detail scan...

aiyoyo.. kenapa lambat tu awak ? asalkan awak mkn makanan yg sihat , buah , sayur , minum air yg cukup... it should be no problems .

Taklah sis, Sya kandungan 28weeks baru makan ubat klinik, sebelum tu tak pernah ambik obimin. Alhamdulillah Bby Sya sihat takda kecacatan

3y ago

Betul ke ? Terima kasih ya ♥️♥️